Mina händer är ovanligt torra – hur blir jag av med gruskänslan?
I samband med karpaltunnelsyndrom har jag fått en ”gruskänsla” i händerna. Det är ingen vanlig torrhet. Den går inte att smörja bort. Jag känner mig aldrig ren och den lämnar spår i allt jag tar i – i ansiktet när jag tvättar mig, på kläder och på filtar som förlorar sin mjukhet. Jag har inte träffat någon som förstår mitt problem. Finns det någon hjälp? För det besvärar mig mycket.
Om det kan spela roll så är jag 89 år, har mycket domningar i händer och fötter, och värk i hela kroppen, svårt att gå. Jag får viss hjälp av Alvedon för värken. Jag har låg ämnesomsättning och äter Levaxin.
/Ingrid
Läkaren Hanna Brännlund svarar:
Det låter som att du har det besvärligt och att du inte riktigt fått någon förklaring till eller hjälp för ditt besvär. Du skriver att du har karpaltunnelsyndrom samt också behandling med Levaxin mot låg ämnesomsättning. Båda de tillstånden kan vara orsak till den ”gruskänsla” som du beskriver i händerna. Men du skriver att du fått detta besvär i samband med att du fick besvär med karpaltunnelsyndrom.
Karpaltunnelsyndrom är ett vanligt tillstånd som orsakas av att den nerv som försörjer tumme, pekfinger, långfinger och en del av ringfingret med känsel hamnat i kläm. Nerven heter medianusnerven och när den kläms i nivå med handleden, i den så kallade karpaltunneln uppstår syndromet. Karpaltunneln är en trång kanal i handleden som omges av handlovens ben och ett kraftigt ledband, som alltså tillsammans bildar en tunnelliknande kanal. I karpaltunneln passerar medianusnerven ovan nämnda fingrar och den passerar även nio senor till de muskler som böjer fingrarna.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
När nerven och senorna hamnar i kläm så uppstår symtom som domningar och stickningar i hand och fingrar, framför allt nattetid. Ibland kan det kännas som att hela handen är avdomnad om man vaknar på natten. Besvären upplevs ofta som väldigt obehagliga, men tillståndet är sällan farligt. Om medianusnerven är i kläm under en längre tid så kan man även få besvär med nedsatt känsel i fingrarna. Då kan man bli fumlig och få sämre greppstyrka. På sikt kan musklerna på handens tumsida förtvina. Det är också vanligt med smärta i handen och handleden som ibland kan stråla upp mot armen och axeln. Precis som du upplever så kan handen också kännas torrare än normalt, detta på grund av påverkan på nerven.
Karpaltunnelsyndrom drabbar cirka fyra procent av befolkningen. Det kan drabba båda könen och alla åldersgrupper, men är vanligare bland kvinnor i 40–60-årsåldern. Olika orsaker kan ligga bakom trängseln i karpaltunneln. Ofta handlar det om en ökad mängd vätska som samlats i vävnaderna och då skapar ett ökat tryck, detta är vanligast hos just kvinnor och gravida. Ibland kan bakomliggande sjukdomar som diabetes, reumatism och hypotyreos (låg ämnesomsättning, som du ju har) ge en svullnad till följd av en inflammatorisk process i vävnaderna kring karpaltunneln.
De allra flesta som drabbas av karpaltunnelsyndrom behöver inte söka vård då besvären ofta brukar gå över inom några veckor med hjälp av egenvård. Men om besvären inte försvinner inom några veckor, eller om de snabbt förvärras, så ska man kontakta sin vårdcentral för en bedömning. Om egenvårdsråd inte hjälper så kan man nämligen behöva hjälp med att prova ut en ortos (stödskena) som håller handen i ett rakt läge och medför att trycket på nerven minskar. En del fall av karpaltunnelsyndrom kräver operation.
I ditt fall så skulle jag förutom egenvårdsråden rekommendera att du kontaktar din vårdcentral för hjälp med utprovning av en ortos och att man ser över din behandling med Levaxin så att du har rätt dosering.
Det här kan du göra själv:
- Försök att hålla handleden rak både vid vila och arbete, undvik att arbeta med handen i ytterlägen.Undvik monotona och repetitiva handrörelser. Försök att vila och avlasta handen mellan varven och variera arbetsmoment.
- Bär helst inte tunga kassar eller påsar.
- Undvik statiska grepp som pågår under en längre tid.
- Värme ökar svullnaden, så undvik varma handbad.
- Undvik att gå med armen hängande under längre tid, växla gärna med att hålla handen i högläge för att minska svullnad.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock