Mamma ligger för döden – är rädd för att besöka henne på sjukhuset
Fråga: Min mamma står inför det oundvikliga snart. Hon är gammal, har mycket ont och är obotligt sjuk i cancer. Jag har funderat mycket på döden och hur jag ska kunna möta obehaget jag känner inför detta faktum. Jag vill inte att hon lämnar mig. Jag är så otroligt rädd. Om det kommer vara otäckt när jag är där. Samtidigt som jag vill finnas där för henne så mäktar jag inte med. Jag går knappt dit mer, vilket inte känns rätt. Vet inte vad jag ska göra när jag är där. Hon är ändå inte kontaktbar. Hon är egentligen mitt allt och har alltid funnits där för mig. Snälla ge mig några råd hur jag ska göra. Jag orkar inte prata med någon om detta heller. Har så dåligt samvete. /Anna
Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Hon känner din närvaro”
Att stå inför döden med sin mamma, som du håller av så otroligt mycket, är förstås otroligt smärtsamt. Sorgligt att se sin mamma tyna bort. Även om det kanske är till det bästa för henne själv, så hon slipper lida mer. Det kan vara en klen tröst. Jag råder dig att försöka säga det som du skrev. Berätta att hon är ditt allt. Att du är så tacksam ör att hon funnits vid din sida hela livet. Berätta att du tycker det är jättesvårt. Att du har väldigt svårt att komma dit för du mår så dåligt av att se henne lida.
Jenny Åsenlund
Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.
Om hon är på ett hem så kan säkert personal kallas in och stötta när det väl är dags. Om det skulle kännas otäckt kan du lämna rummet när väl den tiden kommer men också lätt gå tillbaka. Kanske du kan gå tillsammans med någon? En möjlighet är att kontakta en präst eller liknande stödperson som kan ge stöttning. De är specialister på detta och du är inte ensam om att uppleva som du gör.
Ibland gör vi saker mer komplicerade än vad de är. Det räcker om du sitter vid hennes sida. Hon känner din närvaro. Jag skulle råda dig att gå dit så ofta du kan. Sitt och läs högt för henne. Något du vet hon gillar eller en bok du gillar. Eller bara sitt där och surfa på mobilen. Spela musik hon uppskattar. Hon känner med stor sannolikhet av du är där. Det kan ge oerhörd tröst och stöd för henne den sista tiden. Hörseln sägs vara det sista som lämnar oss. Att prata med henne kan ge henne och även dig tröst.
Är det något sista som du önskar säga henne som du vill ha sagt innan det är försent? Skriv upp på ett papper om det är svårt att få ur dig när du är där och läs upp. Om mina förslag känns övermäktigt, var vänlig mot dig själv. Gör på ditt sätt. Din mamma vet säkert hur mycket hon betytt för dig och att du gör så gott du kan. Vi är alla inte mer än människor. Ta hand om dig.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.