Sexet är skönt – men jag får aldrig orgasm!
Fråga: Hjälp, jag får inte orgasm vid samlag. Jag tycker det är skönt, men det spelar ingen roll hur upphetsad jag är eller hur mycket jag kniper – jag får aldrig orgasm av samlag, det är som att jag inte har någon känsel i slidan. Däremot kommer jag vid oralsex, petting eller onani. Är det något fel på mig?
/Stella
Relationsexperten Nina Ljungberg svarar: ”Själva nyckeln till orgasm är klitoris”
Nina Ljungberg
- Nina Ljungberg arbetar som kurator. Hon är socionom med vidareutbildning i sexologi och svarar på läsarfrågor om sex, samliv och relationer.
Vad som ger orgasm är individuellt men det är inga fel på dig och du delar din upplevelse med många kvinnor. För även om slidan har en viktig roll vid vaginala samlag krävs det ofta mer för att ge orgasm.
Slidan är känslig för beröring vid slidmynningen, klitoris har skänklar som går på varsin sida om slidöppningen samt är erogen vid ett område ca 4–5 centimeter in på främre slidväggen; det som tidigare kallades för g-punkten och numera CUV-komplexet. Där möts nervtrådar från klitoris, urinrör och vaginan och hos vissa kvinnor kan hårt tryck leda till orgasm – andra märker inte några sensationer. Men själva nyckeln till orgasm är klitoris. Klitoris enda funktion är att skänka sexuell njutning och tillfredställelse så varför inte ta tillvara på det.
Och knepet för att få orgasm med din partner inuti dig är att klitoris stimuleras samtidigt som ni har samlag. Stimulansen kan exempelvis ske gnuggandes mot partners kropp, med fingrar, eller med hjälp av en sexleksak. Huvudsaken är att klitoris blir berörd.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT