Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Muskelvärk och stelhet – vad har orsakat det?

11 sep, 2023
Äldre kvinna med värk håller sig för ländryggen
Vår 80-åriga läsare har artros i ryggen och har nyligen fått diagnosen polymyalgia reumatika. Hon frågar läkaren Michael Seipel om vad som skulle kunna ligga bakom sjukdomarna och muskelvärken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en 80-årig kvinna som har några frågor om värk i kroppen. I många år har jag haft ont i ryggen. Jag har fått diagnosen artros. Jag har kunnat leva med det och klarat mig ganska bra trots mycket värk och stelhet. Bor i ett litet kedjehus med tillhörande täppa. Sköter allt själv så jag har hållit mig i gång. Går också promenader varje dag om vädret inte är för besvärligt.

Nu har jag sedan en tid tillbaka också fått en annan slags muskelvärk. Den första doktorn som jag träffade menade att jag fått fibromyalgi och att det inte var mycket man kunde göra åt det. Hela besöket gick väldigt snabbt och det var inte mycket till undersökning. Jag nöjde mig inte med det utan såg till att få träffa en annan doktor som då gjorde en mycket noggrann undersökning och tog prover.

Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Det var inte fibromyalgi utan jag fick diagnosen polymyalgia reumatika. Tar just nu 7.5 mg kortison dagligen. Det är jobbigt att trappa upp och ner medicinen men inte kunna ta bort den för då blir det mer värk igen. Blir lite tyngre av kortisonet och det gillar jag inte. Vägde innan kortison 65 kg, just nu 72. På senaste tiden har jag också känt av ögonen. Ser lite sämre och suddigare framför allt på höger sida.

Annons

Nu undrar jag lite om vad som kan ligga bakom mina sjukdomar. Har arbetat i affär många år. Det var mycket gå och stå och jag tog ibland ner ganska tunga varor från hyllor. Kan maten ha påverkat? Har alltid varit road av att laga mat och då har det blivit mer av gammaldags typ, inte alltid så mycket sallader. Kan det ha haft betydelse och är det något jag ska ändra? Har aldrig varit överviktig. Aldrig rökt och varit ytterst sparsam med alkohol, något glas vin då och då. Tycker annars att jag har ett ganska bra liv med barn och barnbarn nära och flera vänner som jag träffar regelbundet. /Ellen

Läkare Michael Seipel svarar: "Belastningen har inte gjort saken bättre"

Det var tur att du stod på dig och bad om en ny läkarbedömning. Jag vet inte riktigt hur den första läkaren tänkte. Kanske gick konsultationen lite väl snabbt så att man inte riktigt uppfattade din symtombild. Sedan är det heller inte rätt att säga att man inte kan göra något åt fibromyalgi. Även om det vi nuläget inte har en riktad behandling finns det mycket man kan göra, både medicinska och icke medicinska åtgärder, för att lindra.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

För det första behöver du inte oroa dig över att maten skulle ha orsakat dina besvär. Spondylos, eller spondylartros, är en typ av artros i ryggraden, en med åldern tilltagande degenerativ process av samma slag som den som drabbar till exempel höft- och knäleder. I den här processen sker en successiv nedbrytning av ryggradens diskar, kotor, småleder/facettleder och lednära bindväv. Följden av detta blir tilltagande stelhet och mer eller mindre uttalade smärtor. Förloppet och symtomen varierar från individ till individ. Ditt arbete i affär har inte utlöst spondylosen, den är en sjukdom i sig, men belastningen har inte gjort saken bättre.

Nu har du också fått diagnosen polymyalgia reumatika, PMR. Detta är ett tillstånd med värk och stelhet i nacke, skulder- och bäckengördel, armar och lår. En typ av inflammation i bindvävsstrukturer där de bakomliggande orsakerna är ofullständigt kända. Sjukdomen drabbar sällan personer yngre än 60 år. I vissa fall förekommer, förutom inflammation i leder- och lednära strukturer, också inflammation i väggen på vissa blodkärl till exempel tinningartären. Det sistnämnda som kallas temporalisarterit, TA, kan obehandlad ge upphov till allvarlig synnedsättning. Har du berättat för din läkare att du ”känner av ögonen”? Synnedsättningen kan också hänga samman med kortisonbehandlingen.

Annons

Behandlingen du fått är den rätta, kortison i tablettform. Behandlingen kan behöva pågå under lång tid, 1,5–2,5 år, och ska följas upp noga med tanke på kortisonets olika biverkningar där viktuppgång inte är den man är mest oroad över. Man ska prova ut lägsta möjliga dos för att hålla patienten symtomfri. Försök att minska och sätta ut behandlingen ska göras regelbundet. Noggrann uppföljning är viktig.

Till sist vad beträffar fibromyalgi, ”fibro”, så är det en diagnos som din andre läkare sannolikt också övervägde, och uteslöt, i samband med att man ställde diagnosen PMR. Fibromyalgidiagnosen grundar sig på att man genom noggrann undersökning, och provtagning, utesluter andra möjliga sjukdomar som förklaring till värken. Det finns inget säkert blodprov för att fastställa fibromyalgi. Det här kallas för en uteslutningsdiagnos. Vid PMR kan man i blodprover bland annat se en förhöjd sänka/SR.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons