Johanna om att träna med fibromyalgi – så lindrar hon smärtan
Att träna, vilket var det ständiga rådet Johanna Frisell fick av alla de läkare hon besökte, var absolut ingenting hon hade något emot. Tvärtom. Träning hade och har alltid varit en stor del av hennes liv, i form av både innebandy och styrketräning.
Se också: 7 tecken på fibromyalgi
Hade ont i kroppen varje dag
Men att träna när kroppen ständigt värker är inte det enklaste.
– Jag hade ont mer eller mindre varje dag i olika delar av kroppen, berättar hon. Men det var efter att ha haft väldigt ont i fötterna under en lång period som Johanna sökte läkarhjälp.
– Jag försökte verkligen hålla i min tidigare träningsrutin för jag har alltid älskat att träna. Men vissa dagar när jag kom hem från jobbet ville jag bara hugga av mig fötterna, så det var bara att glömma. Det var knappt att jag klarade av att ta mig ut på promenader med hunden och sambon.
Under den här perioden jobbade Johanna som förskollärare i Linköpings kommun. Hon beskriver det som ett stressigt jobb med stora barngrupper och för lite personal.
Johanna Frisell
.
Ålder: 32 år.
Bor: Upplands Väsby med sambo, hunden Lucifer och katten Lexie.
Yrke: Förskollärare.
Tränar helst: Lyfter tungt på gymmet eller ett crossfit-pass.
Bästa återhämtningen: Ligga i soffan och kolla serier med katten på magen.
Fick svårare att träna
Smärtan i fötterna blev allt värre och Johanna fick allt svårare att träna. Hos besök hos olika läkare och sjukgymnaster fick Johanna råd om dyra skor, med ännu dyrare formgjutna iläggssulor. Och även rådet att försöka sitta ner så mycket som möjligt med barnen på jobbet.
Smärtan i fötterna försvann, men bara för att direkt dyka upp i andra delar på Johannas kropp. Vid ytterligare ett desperat försök att få hjälp av läkare, med både smärtan och sömnlösheten den ledde till, hittade en sommarvikarierande läkare på lokala vårdcentralen äntligen orsaken.
– Läkaren frågade mig om någon tidigare hade gjort ett test för fibromyalgi på mig. Det hade ingen läkare ens nämnt tidigare. Testet bestod av att han tryckte på arton olika så kallade triggerpunkter för att se hur många av punkterna som gjorde ont. Jag hade tydligen fjorton punkter av arton möjliga, berättar hon och småskrattar.
Kändes skönt att få en diagnos
En av de största anledningarna till att fibromyalgi är så svår att upptäcka och att den som lider av sjukdomen ofta blir missförstådd av läkare och omgivning är att den inte syns utanpå. Och inga direkta prover finns att ta som visar att man har den. Sjukdomen har till och med kallats för inbillningssjukdom.
– Det kändes fantastiskt skönt att äntligen få en diagnos och en orsak till smärtan, fortsätter Johanna.
– Jag minns att jag blev lika ledsen som lättad av att få beskedet.
Det finns en rad olika faktorer som kan bidra till att någon drabbas av fibromyalgi. En av dem är långvarig stress och hög belastning på arbetet. Just stressen hon upplevde på jobbet tror Johanna själv är den största orsaken till att hon fick sjukdomen.
Långvarig stress kan vara utlösande
– Det var en väldigt tuff och stressig tid. Jag kände att jag var tvungen att ta på mig väldigt mycket mer jobb än vad mina arbetsuppgifter bestod av. För att verksamheten och framförallt barnen på förskolan inte skulle bli drabbade. Det blev liksom aldrig att man släppte jobbet eller orkade någonting alls när man kom hem, vilket gjorde att min träning blev åsidosatt. Jag hade en bra träningsrutin innan jag fick ont och har alltid tränat mycket. Att inte kunna träna satte spår i det psykiska måendet tror jag, säger Johanna.
"Jag har träningen att tacka för mycket "
Idag har Johanna, tillsammans med sin sambo, flyttat tillbaka till Upplands Väsby utanför Stockholm, där hon är född och uppvuxen. Hon har även fått ett nytt jobb på en annan förskola, där hon inte upplever jobbet som lika stressigt. Träningsrutinerna har hon kunnat återgå till, någorlunda till det normala. Johanna berättar att styrketräning och rörelseträning har räddat henne och hennes kropp väldigt mycket.
– Smärtan finns alltid där och flyttar sig lite från olika kroppsdelar fortfarande. Men efter att äntligen kunna börja få mer rutin i träningen efter att jag fick nytt jobb så känns det väldigt mycket bättre. Jag har träningen att tacka för mycket. Visst gör kroppen fortfarande ont och jag vet att den förmodligen alltid kommer göra det. Men att äntligen kunna ägna mig åt träning och kunna genomföra gemensamma promenader med hunden och sambon igen så känns livet just nu väldigt bra. Johanna klappar sin hund och avslutar:
– Jag är bara så himla glad över att kunna leva någorlunda normalt liv igen!
Träning vid fibromyalgi
• Lågintensiv träning såsom promenader, simning och vattengymnastik har visat sig ha goda effekter vid fibromyalgi.
• Vilken typ av träning du än väljer så är det viktigt att du tränar regelbundet under några månader för att nå goda hälsoeffekter.
• Trots en tidigare skepticism till fysisk träning för personer med kronisk smärta i kroppen har viss forskning bidragit till att bilden är en annan. Resultaten av studier på ämnet visar på ökad muskelmassa och förbättrad allmän hälsa, bättre smärthantering, mindre trötthet samt socialt deltagande och livskvalitet.
Källa: Reumatikerförbundet
Foto: Privat