Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Perioral dermatit – hur blir jag av med utslagen?

01 dec, 2024
En närbild på en kvinna med perioral dermatit.
Foto: TT
”Fia” har utslag runt munnen som inte försvinner – trots krämer från läkaren. Hur ska hon bli av med utslagen? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Fråga: Jag har perioral dermatit runt munnen sedan två år och nu har utslagen blivit värre igen. De försvinner aldrig! Jag använder inte feta krämer eller särskilt mycket smink och ser till att vara snäll mot huden, men tycker att ingenting hjälper.

Jag har provat två olika krämer som jag fått utskrivna av läkare, och i perioder har det nog blivit lite bättre, men nu känns och ser det värre ut igen. Kan jag få antibiotika? Eller finns det någonting annat som kan hjälpa?

/Fia

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Läkaren Christina Lundell svarar:

Perioral dermatit är en inflammatorisk sjukdom, den dominerande förklaringsmodellen är att det egna immunförsvaret orsakar bevären. Till skillnad från akne har man inte ­pormaskar, ofta är utslagen fokuserade runt munnen. Men man kan också få det här besväret på andra platser, ­exempelvis runt näsan eller ögonen.

Annons

Ibland kan utslaget se lite grann ut som eksem, men på perioral dermatit brukar kortison ofta göra utslagen värre. En studie från 2021 kom fram till att den vanligaste orsaken till perioral dermatit var felanvändning av kortisonkräm. Vetenskapen har inte kommit fram till en entydig behandling. På många håll provar man sig fram mellan en arsenal av olika behandlingar med varierande bevisad effekt. Det är oftast kvinnor som drabbas. Åldern 20–45 år är vanligast och risken att drabbas är högre om man har atopisk, torr hy. Vi vet också att problemet oftast går över så småningom vilket kan kännas som en klen tröst.

Perioral dermatit

  • Utslagen vid perioral dermatit är röda, lätt fjällande och kan klia och bränna lite. Typiskt för hudsjukdomen är att området närmast ­läpparna är opåverkat.
  • Det kan ta tid att bli av med utslagen, ibland månader eller år, men när utslagen väl är borta kommer de oftast inte tillbaka.
  • Utslagen kan behandlas med receptbelagda krämer och man kan behöva prova sig fram. Det tar minst fyra veckor innan effekt märks.
  • Undvik täckande smink, feta krämer, produkter med olja, solkrämer, peeling och ­kortisonkrämer.

Källa: 1177, Capio

Gängse behandlingar är att undvika täckande smink, använda snäll rengöring och inte reta huden. Det låter som att du gör mycket rätt. Det finns olika krämer med svavel och en del nya ­varianter. Man kan behandla med ­krämen Elidel som lugnar ner vissa ­immunceller.

Annons

På vissa kliniker provar man med vitamin A-kräm och det finns små men hoppfulla studier runt det. Den får man inte använda om man är gravid eftersom det kan skada fostret. För vissa fungerar aknebehandling. I enstaka fall finns det koppling till en viss sorts bakterier och då kan antibiotika hjälpa. Det krävs ofta en del tålamod för att få behandlingarna att hjälpa, så det gäller att fortsätta med krämerna även om det inte känns som en omedelbar framgång.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons