Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

"Varför får jag hjärtklappning i vila?" Läkaren svarar

23 jan, 2025
author Christina Lundell
Christina Lundell
Kvinna som håller sig för bröstet över hjärtat.
Hjärtklappning i vila? Det kan vara kroppens sätt att protestera mot ditt intensiva tempo. Här är vad du behöver veta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Fråga: Jag är en person som är väldigt aktiv både psykiskt och fysiskt. På jobbet tar jag täten och får mer gjort än många andra. Jag är ständigt på jakt efter nya utmaningar, och är också väldigt bra på att överanalysera och ständigt gå igenom både bra och dåliga saker i huvudet. Jag siktar alltid högt och klarar inte av att göra någonting halvdant. Lever efter mottot att livet går ut på att hinna med allt man vill göra, och att göra det bra. Vid sidan av detta tränar jag ofta och hårt inför diverse lopp.

Nu till mitt problem: På senare tid har jag börjat få hjärtklappning även i vila. Jag förstår att det är normalt om man gör saker, men varför när jag är still? Hjärtat slår hårt och snabbt, och upplever ibland att det är som att det hoppar över slag. Är detta farligt, och vad kan det bero på? Jag är 27 år. /Jessica

Annons
Råd från en expert
Doktorn svarar

Läkaren Christina Lundell svarar: "Hjärtslagen upplevs starkare i vila"

Det mest sannolika är att ditt hjärtas krumbukter inte är farliga men att din kropp försöker säga till dig på skarpen.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du är en ung, vältränad vuxen och unga kroppar tål ofta större utmaningar än äldre. Du gör ett väldigt stort uttag vad gäller prestation i förhållande till vilken tid du ger kroppen för att komma i kapp. Det är du inte ensam om, men behöver det verkligen vara så hela tiden? Är det en bra idé att låta hela livet vara ett maraton? Det behöver finnas tid för ansträngning och för paus. Ställtid, slackertid, göra ingenting-stunder.

Det autonoma nervsystemet är uppdelat i två delar: När vi är i farten agerar det sympatiska - aktiverande - nervsystemet. Det justerar upp hjärtfrekvensen, håller oss alerta. Här eldar kroppens stresshormoner, till exempel kortisol och adrenalin, på.

Annons

I vila får den lugna delen av det autonoma nervsystemet ta över - parasympatikus. Det sänker pulsen, stillar andningen och sinnet. Det är i den situationen du ibland får hjärtklappning. Ibland upplever man hjärtslagen starkare i vila eftersom man inte känner av hjärtat på samma sätt när man är i full fart.

En del kan behöva se över sitt intag av koffein och nikotin eller andra stimulerande substanser. Ibland kan ångest och oro stöka till hjärtrytmen, att ägna stor kraft åt att analysera relationer kan ge en sådan skjuts.

Om det inte ger med sig och du känner dig besvärad av dina slag kan du boka tid för en undersökning. Det är en vanlig sökorsak. Då brukar man lyssna på hjärtat, utesluta rytmrubbningar, ta ett EKG, kanske komplettera med några prover för att utesluta andra orsaker.

Till sist: Om du – eller någon annan som läser – får ont i hjärtat eller svimmar vid aktivitet gäller de här råden inte alls utan då är 112 rätt nummer att ringa.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons