Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Sköldkörtelcancer ökar – experten om symtomen att ta på allvar

28 nov, 2024
En illustrerad sköldkörtel på en kvinnas hals.
"Anette" har hört talas om en ökning av sköldkörtelcancer och undrar vad den beror på. Läkaren Hanna Brännlund bekräftar en dramatisk ökning av fall i världen och förklarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Fråga: Jag är lite nyfiken på sköldkörtelcancer. Jag har hört att det är oroväckande många unga som får denna diagnos nu. Vad kan det bero på? Kanske mobilen och datorn? Hur har förekomsten av sjukdomen sett ut de senaste 15 åren?

/Anette

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Sköldkörtelcancer ökar från låga nivåer – ingen anledning till oro"

Det stämmer att fallen av sköldkörtelcancer har ökat i Sverige på senare år och det är cirka 600–700 fall som upptäcks årligen. Från de flesta håll i världen rapporteras en dramatisk ökning. I vissa länder är sköld­körtelcancer den cancerform som ökat snabbast de senaste åren.

Annons

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen, under struphuvudet. Dess funktion är att producera sköldkörtelhormon som reglerar ämnesomsättningen, vilken påverkar en rad olika kroppsfunktioner.

Sköldkörtelcancer förekommer i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor än män och ovanligt hos barn. Medelåldern för insjuknande är i dryga 50-årsåldern. Prognosen är oftast god men varierar beroende på vilken typ av cancer som drabbar sköldkörteln. Orsaken till att det blir mer vanligt är inte helt klarlagd men forskning pågår.

Sköldkörteln är ett strålkänsligt organ och joniserande strålning kan öka risken för cancer. Redan ett år efter Tjernobylolyckan 1986, där radioaktivt jod läckte ut, såg man en ökad förekomst av papillär sköldkörtelcancer. Främst drabbades små barn i de länder som exponerades för nedfallet. Utsläppet nådde inte farliga nivåer i Sverige.

Forskare har även hittat en mutation i en gen som kan driva på cancerutveckling i sköldkörteln. Var fjärde person som drabbas av medullär sköldkörtelcancer har ärvt mutationen, vilket innebär att sjukdomen finns hos flera i familjen. I dag opereras sköldkörteln bort hos barn som har ärftligheten, innan cancer hinner utvecklas.

Annons

Oftast är en knöl på framsidan av halsen det enda symtomet på cancer i sköldkörteln. Dock har omkring fem procent i Sverige knölar i sköldkörteln, men bara ett fåtal av dessa är cancer. Andra symtom kan vara heshet, sväljningssvårigheter eller tryckkänsla i halsen. Behandlingen följer alltid ett nationellt vårdprogram och kirurgi är den vanligaste metoden.

Sköldkörtelcancer är ingen vanlig sjukdom, så trots att det skett en ökning tycker jag inte att du ska behöva oroa dig. Det finns heller ingen forskning i nuläget som pekar på att ökad användning av mobiler eller datorer skulle innebära någon riskökning.

Om du däremot känt en knöl på halsen bör du söka din vårdcentral för en bedömning. Vanligtvis görs en ultraljudsundersökning, blodprover tas och ibland även cellprov för att avgöra vad det är för knöl. De flesta är som sagt ofarliga, och endast ett fåtal av alla knölar som undersöks visar sig vara cancer.

Sköldkörtelcancer
– 4 huvudtyper

  • Papillär: Utgör cirka 90 procent av fallen. Ofta mycket god prognos. Upptäcks ofta som bifynd vid utredning av andra tillstånd.
  • Follikulär: Cirka 10 procent av fallen. Är vanligare i områden med jodbrist. Ofta god prognos.
  • Medullär: Ovanligare form som ibland är ärftlig.
  • Anaplastisk: Ovanlig form. Ofta aggressiv med snabb tillväxt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons