Jag har sömnproblem – varför skrev läkaren ut antidepressiv medicin?
Fråga: Jag är en kvinna på lite drygt 80 år som under många år lidit av svår sömnbrist. I korta perioder har jag fått utskrivet en låg dos sömnmedel som har förbättrat tillvaron avsevärt. De senaste åren har sömnbristen blivit värre, någon enstaka natt kan jag få ihop max tre timmars sömn, men de nätterna är inte många. Jag har svalt sovrum, mörkläggningsgardiner, en skön säng med avlastningsmadrass och total tystnad. Dricker inte kaffe eller te efter klockan 16, inte heller äter jag mat senare än klockan 19. Vad mer kan jag göra?
För ett par månader sedan ringde jag min vårdcentral, då var jag totalt utmattad av sömnbrist. Då skriver läkaren ut Mirtazapin Actavis. Denna medicin är en antidepressiv medicin och jag sa till läkaren flera gånger att jag absolut inte är deprimerad, vilket hon inte besvarade. Varför skrev läkaren ut denna medicin? Har pratat med andra som instämmer och anser att det var mycket oansvarigt av läkaren. Jag är trött på att vara trött, men i övrigt glad och positiv.
/Ulla
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Medicinen ger förbättrad sömn"
Jag förstår att du känner dig osäker på att börja med en medicin som du inte fått tillräcklig information kring angående hur den fungerar och varför du fick just den medicinen. Det är viktigt att man som patient känner sig trygg med en behandling och har fått tillräcklig information om den innan den påbörjas. Det bör också finnas en planerad uppföljning.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Sömnbesvär är vanligt och det blir också vanligare ju äldre vi blir. Detta då kroppens sömnbehov förändras och minskar med stigande ålder. Du beskriver att du i många år lidit av svår sömnbrist och då tolkar jag det som att du aldrig känner dig utvilad när du vaknar samt att du är trött hela dagarna.
Om man drabbas av sömnbesvär är det i första hand viktigt att se över sin livsstil och om det finns något som behöver förändras för att förbättra sömnen. Precis som du beskriver att du redan gör, så är det viktigt att sovrummet är svalt, tyst och mörkt när vi ska sova. Koffein är uppiggande och har en lång ihållande effekt, så det är klokt att försöka undvika koffein efter lunchtid.
Om man har uttalade ihållande sömnbesvär som gör att man upplever extrem trötthet under dagen och har svårigheter att hantera vardagen så kan man behöva söka hjälp för sömnen. Det finns flera sjukdomar som kan orsaka en sömnstörning där några av de vanligaste sjukdomarna är benkramper, smärta, sömnapnésyndrom och depression. Det finns även läkemedel som har sömnstörning som biverkan och det är därför viktigt att se över de läkemedel som man har.
Behandling vid sömnsvårigheter är i första hand sömnskola och ibland KBT (kognitiv beteendeterapi), men det styrs också beroende på orsaken till sömnsvårigheterna.
Behandling med läkemedel kan i vissa fall behövas och ska då anpassas. Insomningstabletter som används för att kunna somna snabbare är läkemedel som endast ska användas under en kort begränsad period då de är beroendeframkallande och vanebildande. Ju äldre vi blir desto mer känsliga blir vi också för läkemedel och många sömnmediciner kan orsaka mycket biverkningar och särskilt ökad fallrisk hos äldre.
Vid långvariga sömnstörningar hos äldre där en sömnmedicin behövs så rekommenderas att ge läkemedel som inte är vanebildande eller beroendeframkallande, och då är Mirtazapin just ett sådant alternativ. Det stämmer som du läst att Mirtazapin är ett antidepressivt läkemedel, men en verkan av medicinen är också att den ger förbättrad sömn när den ges i låg dos. Därför är det en medicin vi ibland använder för sömnen.
Mitt råd till dig är att du ska kontakta din vårdcentral igen och få ett besök hos din familjeläkare för att få en bedömning av dina sömnbesvär och en bedömning av vad som blir mest hjälpsamt för dig.
Generella tips för bättre sömn:
• Regelbunden fysisk aktivitet, gärna utomhus när det är ljust ute.
• Goda kostvanor, undvik att äta allt för sent på kvällen.
• Goda sömnvanor och sömnmiljö. Att lägga sig och gå upp samma tid alla dagar. Mörkt och svalt sovrum.
• Undvik att sova på dagen.
• Undvik koffein, nikotin och alkohol då dessa stör sömnen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT