Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Finns det ångestdämpande som inte är beroendeframkallande?

19 maj, 2023
Uppgiven kvinna som stöttar ansiktet i händerna.
En 76-årig kvinna har länge tagit ångestdämpande tabletter, bensodiazepiner. Nu vill inte läkarna skriva ut dem längre, men ger heller inget alternativ. Läkare Michael Seipel ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 76 år med många olika hälsoproblem: astma, KOL, opererad kärlkramp i hjärtat, artros och långvarig värk i kroppen. Jag har haft med många läkare att göra och tar flera olika mediciner. Bland annat har jag länge tagit tabletterna Oxascand och Stesolid för att lugna den stora oro jag ofta känner. Ibland har det hjälpt att bara veta att jag har dem om de skulle behövas.

6 viktiga fakta om antidepressiva medicinerBrand logo
6 viktiga fakta om antidepressiva mediciner

Enligt läkaren som först skrev ut var doserna inte höga och jag har aldrig behövt öka. Den läkaren finns dock inte längre kvar på vårdcentralen. När jag bad om nya recept ville nye läkaren inte skriva ut dem. Han sa att sådant här skriver jag inte ut, och menade att det fanns stor risk för beroende. Nu har det gått ett halvår och jag mår riktigt dåligt. Det har varit en plåga att inte ha något att ta när oron sätter in. Det gör även att allt annat känns värre.

Annons

När jag kontaktat vårdcentralen säger man att den nye läkaren, som ej heller finns kvar, skrivit i journalen att jag inte ska ha medicinerna. Kan man bara plocka bort medicin som hjälpt utan att erbjuda något annat? Finns det inga andra nervlugnande som inte är beroendeframkallande? Mina nerver är på bristningsgränsen nu.
/Desperat

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: "Bensodiazepiner bör inte tas under en längre tid"

Läkaren har rätt i att man inte bör ta den här typen av ångestdämpande läkemedel under en längre tid. Gruppen läkemedel kallas bensodiazepiner. Gemensamt för dem är bland annat den stora risken för beroendeutveckling. Detta är huvudskälet till att man som läkare ska vara restriktiv med att skriva ut.

Det finns också biverkningar vilka gör att man ska använda dem med försiktighet, till exempel försämrad balans på grund av muskelsvaghet, trötthet samt minnes- och koncentrationsstörningar. Det sistnämnda gäller i synnerhet äldre patienter.

Annons

Frågan är även hur de passar med dina andra läkemedel. Läkare har ett stort ansvar att informera om vad som gäller, att vara försiktiga med att skriva ut och att alltid följa upp behandlingen.

Det är inte fel att använda bensodiazepiner under en begränsad tid, om man har en plan för hur de ska kunna avvecklas. I vissa, mer speciella, fall kan man försvara användande under längre tid.

"Att inte erbjuda alternativ är riktigt dålig vård"

Med tanke på läkemedlens speciella egenskaper måste man överväga andra vägar för att hjälpa patienten. Att bara säga ”sådant här skriver jag inte ut” och sedan lämna patienten i sticket är inte på något sätt acceptabelt, och riktigt dålig vård.

Av ditt brev framgår tydligt att du är multisjuk, mår dåligt och behöver hjälp. Det finns flera olika alternativ till den läkemedelsbehandling du nämner. Det gäller bara att finna det som är rätt för just dig.

Nu måste man ta sig tid att se över hela din situation och ditt hälsotillstånd i stort. Kanske göra en läkemedelsgenomgång tillsammans med en farmaceut för att få en samlad bild.

Annons

I första hand är din familjeläkare ansvarig för att få i gång processen och ska, vid behov, hjälpa dig med remisser. Det kan behövas hjälp av andra specialister, till exempel psykiater, psykolog eller kurator. Vad du nu ska göra är att kontakta din vårdcentral och säga att du inte kan ha det så här längre.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons