Kan jag sluta med mina antidepp nu när jag mår bättre?
Fråga: Jag är en kvinna i övre medelåldern som har en fråga som jag funderat på ett tag. För drygt tio år sedan blev jag deprimerad. Det var flera saker som spelade in, det handlade dels om situationen på jobbet där jag var satt på arbetsuppgifter som kändes meningslösa samtidigt som jag hade det kämpigt privat. Jag var verkligen under isen då och blev ordinerad antidepressiva tabletter (Mirtazapin).
Jag kom ur min depression men har fortsatt med medicinen. Jag vet att man inte kan sluta med medicinering hur som helst men undrar om jag ändå borde sluta med dem? Kan min hjärna få skador av att äta tabletterna så många år? Borde jag ta upp med min läkare att jag vill sluta? Eller finns det risk för att jag blir deprimerad igen utan tabletterna?
/"Minna"
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Christina forskar även om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
- Här hittar du alla läsarfrågor som Christina Lundell svarat på.
Läkare Christina Lundell svarar: "Börja med att trappa ner"
Först och främst: vad skönt att du mår bättre!
Nu har det gått ganska många år sedan du hade symtom och jag håller med om att det är dags att prata med din doktor om att sluta. Vad ni kommer fram till kommer att bero på hur allvarligt ”under isen” vi pratar om? Om man haft flera djupa depressioner eller rent av försök skada sig så kan det vara bättre att fortsätta med tabletterna oavsett.
Du behöver inte vara orolig för att du skadar din hjärna genom att äta tabletterna, däremot är det onödigt att äta mediciner du inte längre behöver.
Som du själv skriver är det viktigt att man trappar ut Mirtazapinet stegvis. Om man står på en högre dos kan man börja med att trappa ner till svagare tabletter, så småningom kan man glesa ut och kanske ta dem varannan dag. Vanliga besvär om man slutar för fort är yrsel, illamående och ångest.
Du beskriver också en oro för att bli deprimerad igen utan tabletterna. Det låter som att ditt liv är lugnare och mer stabilt nu än när du blev sjuk och du har dessutom varit frisk länge. Det talar för att det kommer att gå utmärkt, om ni är överens. Ett tips är att berätta för någon som står dig nära att du slutar – då kan ni hjälpas åt att ha koll så att du fortsätter att må bra.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock