Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Svartsjuk på relationen med ex-frun

06 sep, 2024
man och kvinna med barn samt ledsen kvinna som tittar genom fönstret
Hur hanterar man sin nya kärleks ex-partner? Svartsjukan kryper sig på för läsaren Unni, och psykolog Anna Bennich ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har nyligen träffat en man som är skild sedan två år. Han har en väldigt bra relation med exfrun och de träffas ibland och äter middag med sina två barn. Han intygar att de inte har några känslor kvar, men exet har ännu inte träffat någon annan. Jag är hans första relation efter skilsmässan. Jag är så svartsjuk på henne och det de haft och har tillsammans? (Jag har inga barn.) Jag vet inte riktigt vad hon tycker om vår relation, men hon verkar vara en bra person, så jag vill inte skapa drama som förstör. Hur navigerar jag i de här känslorna?

/Unni

Min hälsa #3 – Hur hanterar jag svartsjuka?Brand logo
Min hälsa #3 – Hur hanterar jag svartsjuka?

Psykolog Anna Bennich svarar: "Det tar ofta tid att känna sig trygg"

Det är inte så konstigt att svartsjuka uppstår i det läge du beskriver. Först och främst är ert förhållande relativt nytt. Ni känner inte varandra så väl än, det brukar innebära en större osäkerhet generellt. Det tar ofta lite tid att känna sig trygg med en ny människa man ska leva nära, och våga lita på att kärleken är stabil.

Annons

En annan sak som kan väcka den så tärande svartsjukan är precis det du beskriver, att den man träffat inte bara har en relation till sitt ex, utan också barn tillsammans. Det kan kännas svårt att ”konkurrera” med ett så viktigt projekt som gemensamma barn. Det är också en arena där man själv sällan kan ha en lika självklar plats i frågor som uppstår. Det kan skapa känslor av utanförskap.

Men, det är alltid en vinst om föräldrar som separerat med barn kan ha en god relation. Främst för barnens skull, men också eftersom de tvingas hänga ihop och samarbeta under ganska många år ofta. Det är inte alla förunnat. Forskning visar att barn klarar av skilsmässor och varannan vecka-liv bra, så länge det inte råder såriga konflikter mellan föräldrarna. ­Därför är din inställning att inte skapa drama gällande det både klok och viktig.

Dessutom är det något du sannolikt kan vinna på i längden. Den goda relationen dem emellan kan kännas lite hotfull i ­början, men motsatsen vore värre. Återkommande konflikter påverkar inte bara de som bråkar utan är slitsamt också för andra närstående, som nya kärlekspartners.

Annons

Det är också svårare för barn att acceptera nya partners om relationen ­mellan föräldrarna är svårhanterad, vilket inte heller skulle gynna dig.

Därtill finns fler plus. Att ha en bra ­relation med tidigare kärlekspartners kan indikera en låg grad av bitterhet, förmåga att sörja, försonas, gå vidare. Det är såklart spekulationer från min sida, men om det stämmer någorlunda kan du också ha glädje av det. Det har också gått lång tid sedan skilsmässan, du är inte indragen i något ofärdigt och sårigt.

Det är också ovanligt att man efter så pass lång tid som två år plötsligt hittar tillbaka till varandra. Men, svartsjuka är inte styrd av sannolikhet eller logiska resonemang. Så hur kan du hantera det?

Annons

Det första är att bestämma dig för det du redan tänker så klokt om, att inte försvåra deras befintliga relation, den som fanns innan du kom in i bilden. Du kan acceptera dina känslor, men utan att agera på dem. Du kan också berätta om din osäkerhet, utan att skuldbelägga din partner.

Beskriv att det känns lite otryggt, be om lite bekräftelse på att det är du som har hans kärlek nu. Kanske kan du involveras lite mer, för att minska känslan av utanförskap? En ökad trygghet kommer säkert också naturligt med tiden.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons