Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Vad innebär tuberkulos (TBC)? Så drabbas du

20 aug, 2023
En läkare som lyssnar på mannens lungor.

Vad är Tuberkulos (TBC)? Läkare Michael Seipel förklarar sjukdomen för en läsare som undrar om han kanske har haft en lättare variant på det tidigare.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: För några år sedan togs ett prov på mig för att kontrollera om jag hade skydd mot TBC. Jag fick då något insprutat i ena armen och sedan mätte man reaktionen. Vid mätningen var reaktionen i huden 22 mm. Min storebror hade en fläck på ena lungan som liten och var inlagd på sjukhus i slutet av 1940-talet. Min undran är om jag kan ha haft en lättare TBC?
/Undrande

Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll påBrand logo
Se också: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

Läkare Michael Seipel svarar: "Tuberkulintestet ger utslag om du haft tuberkulos eller vaccinerats"

Tuberkulos, TBC, är en sjukdom vilken orsakas av tuberkulosbakterien, mycobacterium tuberculosis. Bakterien sprids via luften och smittar vid nära kontakt. Den drabbar oftast lungor och lymfkörtlar men kan även förekomma i andra delar av kroppen.

Annons

TBC är en av de mest utbredda infektionssjukdomarna i världen. Ungefär en tredjedel av jordens befolkning bär på bakterien, cirka nio miljoner människor insjuknar varje år i en aktiv tuberkulos och cirka två miljoner av dessa avlider i sin sjukdom. De flesta drabbade lever i områden med låg levnadsstandard och dåliga hygieniska förhållanden.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Hos en del av dem som smittas kapslar immunförsvaret in bakterierna så att sjukdomen ligger vilande, latent. Skulle immunförsvaret sedan bli försvagat av någon anledning, kan infektionen blossa upp igen. I dag finns effektiva läkemedel mot TBC men tyvärr inte alltid där de behövs som mest.

Provet du gick igenom kallas för Mantouxtest eller tuberkulintest och används för att identifiera tuberkulossmitta. Provet går till så att man sprutar in en liten mängd renat äggviteämne från tuberkulosbakterien, så kallat PPD, i hudens yttersta lager. Efter 48–72 timmar kontrolleras om det blivit en förhårdnad, induration, kring injektionsstället.

Annons

En förhårdnad på över 6 mm anses vara positiv och över 15 mm starkt positiv. Ju större indurationen är desto större är sannolikheten att personen i fråga varit infekterad med en mykobakterie, till exempel mycobacterium tuberculosis = tuberkulosbakterien.

En kraftig reaktion ses också hos den som har blivit vaccinerad mot tuberkulos, alltså är BCG-vaccinerad. I de fall där resultatet av ett tuberkulintest är svårtolkat kan man använda ett blodprov som heter Quantiferontest för att säkerställa det.

Sedan mitten av 1970-talet genomförs inte längre BCG-vaccination rutinmässigt i Sverige. Anledningen är att man hade komplikationer med vaccinet vilka gjorde att riskerna med vaccination övervägde fördelarna.

I Sverige vaccinerar man bara barn som anses vara speciellt utsatta för smitta. Detta omfattar barn med familjeursprung i länder med hög smittrisk, barn med tuberkulossjukdom hos nära anhörig och barn som kommer att vistas i länder med hög förekomst av tuberkulos i över tre månader. BCG-vaccinet har sämre effekt på vuxna.

Annons

Så frågan om du kan ha haft TBC är svår att svara på utan kompletterande information. I vilket syfte gjordes tuberkulintest på dig? Vad var det för ”fläck” din bror hade på lungan, TBC? Misstänkte man en latent TBC hos dig? Är du möjligtvis BCG-vaccinerad sedan tidigare?

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons