Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför töms blåsan så långsamt?

19 nov, 2024
En kvinna som sitter på toaletten.
Foto: TT
”Tove” undrar varför hon kissar så långsamt och hon upplever att hennes stråle inte är så stark. Kan det vara ett tecken på att något är fel? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Knipskola: Så hittar du rätt knip och därför ska du knipaBrand logo
Knipskola: Så hittar du rätt knip och därför ska du knipa

Fråga: Jag undrar om jag har en normal blåsa. När jag kissar tar det alltid lång tid, och strålen är inte så stark, oavsett hur kissnödig jag är.

Det spelar ju ingen roll egentligen, och jag lider inte direkt av det, men blir ändå nyfiken. Upplever att blåsan töms ordentligt trots att det tar tid. Kan en svag kisstråle vara tecken på att något inte är som det ska?

/Tove

Läkaren Christina Lundell svarar: "Kissa 4–5 gånger per dag"

Tack för din fråga. Att det tar lång tid och att strålen är svag är ett återkommande besvär hos äldre män eftersom prostatan blir större med åren, men hos kvinnor är frågeställningen inte lika vanlig.

Hos kvinnor är det i stället överaktiva besvär från urinblåsan som dominerar, att man måste kissa ofta och kanske besväras av trängningar och inkontinens. Främst har det nog med anatomiska förutsättningar att göra, och att det är enklare för kvinnor att få urinvägsinfektion. Även förlossningsskador, liksom tryck från myom, kan ställa till det. När östrogenhalten minskar i klimakteriet påverkas urinröret som kan få svårare att hålla tätt.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Urinblåsans tömning är resultatet av flera olika nervimpulser från både viljemässiga och autonoma funktioner. Vid vissa sjukdomar kan koordinationen störas. De personerna brukar dock inte kunna tömma blåsan helt och det tycker du att det känns som om du gör.

Du skriver inget om ifall du använder några läkemedel. Det finns en del läkemedel som kan påverka blåsans förmåga att dra ihop sig, men du skulle säkert ha berättat det om så var fallet.

Som du själv funderar på så skulle din långsamma blåstömning möjligen kunna bero på förträngningar i urinröret, på grund av att anatomin är lite annorlunda eller till följd av exempelvis medfödda skador, förvärvade skador eller ärrbildning.

En annan risk om du har svaga impulser vad gäller kissnödighet är att det är lätt hänt att man väljer att gå på toaletten mer sällan. Då blir urinblåsan mer utspänd och det kan i sin tur göra det svårare att tömma den. Försök att kissa regelbundet, minst 4–5 gånger per dag.

Annons

Sammantaget vet vi inte riktigt varför det är så här för dig. Om du inte har ont och inte får återkommande urinvägsinfektioner är det sannolikt ingen fara på taket, det verkar som att det alltid har varit så här. Men det låter ändå som att man skulle vilja bli säker på att blåsan verkligen blir tömd, så mitt råd blir ändå att boka en tid för bedömning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons