Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Kan jag vaccinera mig mot pollenallergin?

25 nov, 2024
En kvinna som snyter sig utomhus.
Foto: TT
”Camilla” är allergisk mot pollen och är trött på att ha klåda i ögon och nästäppa under perioden mars-september. Går det att vaccinera sig mot pollenallergi? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så fungerar korsallergiBrand logo
Så fungerar korsallergi

Fråga: När jag som tioåring gjorde mitt enda allergitest så visade det ”bara” björk och gråbo. Nuförtiden har jag symtom under hela pollensäsongen och måste ta tabletter, nässpray och ögondroppar från mars–september ungefär, vilket lindrar de värsta besvären med klåda i ögon och hals, nästäppa och snuva.

Kan det vara dåligt att ta så länge, och är det vanligt att få fler allergier när man blir äldre? Kan vaccination vara ett ­alternativ för att slippa må dåligt så länge? Jag har tänkt be om en ny ­utredning, men glömmer alltid bort det innan säsongen är i gång igen, och har hört att man inte ska testa sig då.

/Camila, 36 år

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Läkaren Christina Lundell svarar: ”I vissa fall kan man få immunterapi”

Tack för din fråga. Ja, många har pollensymtom utan att vara utredda, och ibland är det kanske inte heller nödvändigt. Man känner att säsongen är på gång, går till apoteket och köper nässprayer, ögondroppar och antihistamintabletter och så behandlar man sig under den värsta perioden. I Region Stockholm har politikerna fattat beslut om att pollenallergi ingår i ­egenvården om man har besvär kortare tid än tre månader per år. Det betyder att vi läkare inte ska skicka recept för mildare besvär utan komplikationer. Men reglerna ser olika ut på olika håll.

Man brukar vara mer noga med utredning på barn och på personer med mer omfattande besvär, till exempel astma som förvärras under pollensäsongen, vid korsallergier eller om man har besvär under stor del av säsongen. Du använder nu mediciner i nästan sex månader per år utan full effekt. Hör med din läkare om ni kan gå vidare och kartlägga vilka allergier du har. Det går att göra även under säsong. Om inte behandlingen hjälper kan man i vissa fall få immunterapi. Då ger man små mängder av ämnet man är allergisk mot under upprepade tillfällen för att hjälpa kroppen att lära sig acceptera det.

Annons
Råd från en expert
Doktorn svarar

Allergivaccination

  • Allergen immunterapi är som en slags vaccin som ibland kan ges efter en kraftig allergisk reaktion eller vid svår allergi trots vanlig behandling.
  • När det gäller pollen finns immunterapi mot björk och gräs i form av injektioner och tabletter som läggs under tungan.
  • I regel får man mycket mindre allergibesvär både under behandling och många år efteråt.
  • Vid injektionsbehandling ges en spruta i veckan under sju–femton veckor, följt av en spruta ungefär varannan månad under tre–fem år.
  • Vid tablettbehandling tas en om dagen i tre år.
  • Eventuella biverkningar är allergiska reaktioner. Man övervakas därför av specialistmottagningen.

Källa: 1177

För dem som har omfattande besvär trots full behandling finns det allergen immunterapi (AIT) mot exempelvis björk, både som tabletter under tungan och i sprutform. Tabletterna har gjort att fler kan få hjälp, men tillgången till behandlingen varierar stort mellan regioner.

På vissa håll är köerna långa och man prioriterar ofta patienter med mer riskfyllda allergier som ger stora konsekvenser. Det har kommit ett par studier som visar att man kan ge behandling med AIT även under pollensäsongen men praxis är fortfarande att man gör det under hösten och vintern.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons