Vad beror min blodbrist på?
Fråga: Jag har nyligen varit till läkare eftersom jag under en längre tid känt mig trött, haft huvudvärk, domningar i kroppen och problem med yrsel. Jag fick då lämna blodprover som visade att jag har lågt blodvärde. Nu väntar jag på att få komma dit igen för att ta ytterligare prover, då läkaren vill se vilken typ av blodbrist jag har.
Jag visste inte att det fanns olika typer och undrar därför nu vilka dessa är och vad det finns för orsaker till blodbrist? Jag är 52 år gammal och fysiskt aktiv. Äter en hälsosam kost med mycket grönt, däremot inget gluten då jag har celiaki.
/Marie
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Läkaren Christina Lundell svarar:
Vad bra att du sökt hjälp för ditt dåliga mående. Det finns i huvudsak tre orsaker till lågt blodvärde.
1. Att du blöder någonstans och att kroppen inte förmår ersätta de förlorade blodcellerna i tillräckligt hög takt.
I din ålder är blödning den vanligaste orsaken till lågt blodvärde. För det mesta är det mensblödningar som spökar. I vissa fall kommer blödningen någon annanstans ifrån, till exempel från mag-tarm-kanalen. Då behöver man ofta gå vidare med fler undersökningar för att utesluta sjukdom och kunna åtgärda problemet.
2. Att blodbildningen är påverkad.
Det kan bero på flera orsaker, exempelvis att man har brist på byggstenar för att bygga blodceller. Vanliga brister är järn, folsyra och vitamin B12. För den som är vegetarian är det lite vanligare än hos andra, och är man som du glutenintolerant är det vanligare att få brist. Personer som dricker mer alkohol än de tål kan också få en påverkad blodbildning. I den här gruppen ryms också mer allvarliga orsaker, till exempel cancer, men det behöver vi inte gå in på just nu.
3. Att blodcellerna förstörs av någon orsak.
Det finns ärftliga blodbildningssjukdomar med små och sköra röda blodkroppar, men de brukar upptäckas när man är ung. Andra orsaker till den här typen av blodbrist är att immunförsvaret angriper de egna blodkropparna, ibland på grund av sjukdom, ibland som biverkan av gifter eller läkemedel. Men det är inte heller en vanlig orsak till blodbrist. Jag är övertygad om att du snart kommer att må bättre.
Blodbrist (anemi)
- Blodvärdet kontrolleras med ett Hb-prov som mäter hemoglobin, ett ämne som behövs för att transportera runt syre i kroppen. Det bildas i de röda blodkropparna, som är för få vid blodbrist, vilket ger lägre Hb-värde. För att bilda hemoglobin behövs bland annat järn, vitamin B12 och folsyra.
- Vanliga symtom är trötthet, huvudvärk, nedsatt koncentration, andfåddhet, hjärtklappning, yrsel och öronsus. Beroende på orsak behandlas blodbrist olika. Exempelvis med järntabletter vid järnbrist eller genom att bakomliggande sjukdomar behandlas.
- En varierad kost kan i många fall förebygga blodbrist.
Källa: 1177
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.