Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Våra föräldrar bråkar hela tiden – vad ska jag göra?

05 sep, 2024
Dotter håller för öronen medan föräldrar bråkar i bakgrunden
Föräldrarna bråkar oavburet och "Janna" undrar vad hon och hennes lillebror ska göra för att få det bättre hemma. Socionomen och relationsexperten Maria Jacqueline Bratt svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Mina föräldrar bråkar hela tiden och jag känner att jag inte står ut längre. Jag bor med min lillebror och våra föräldrar och fram till för ett par år sedan var det ganska bra hemma. Visst kunde mamma och pappa bråka ibland men nu är det värre än någonsin.

Min lillebror som är 16 år brukar stänga in sig på sitt rum när de håller på, eller så går han ut och slänger igen dörren efter sig. Han säger inte så mycket utan håller sig mest för sig själv. Jag är snart 20 år har ett jobb men bor fortfarande hemma och försöker spara pengar. Flera gånger har jag tänkt att jag ska flytta för jag står inte ut. Mina föräldrar försöker alltid dra in mig i sina bråk och vill att jag ska ta ställning för den ena eller den andra. Men det vill jag verkligen inte göra för jag tycker de är lika hemska båda två. De blir som två barn och kallar varandra för hemska saker och sårar varandra så mycket de bara kan.

Min hälsa #4 – Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråkBrand logo
Min hälsa #4 – Så mycket påverkas barn av föräldrarnas bråk

Det känns som om de hatar varandra och jag fattar inte varför de fortfarande lever ihop. Jag tycker det vore bättre om de skilde sig för detta är inget bra liv. De visar verkligen oss barn hur ett äktenskap INTE ska vara. Det är som en ständig maktkamp mellan dem. Jag vet inte om jag kan göra någonting åt detta och vad jag i så fall ska göra. Jag tycker så synd om min lillebror och vill inte bara överge honom i detta. Vad skulle du ge mig för råd? Ska jag flytta ändå eller finns det någonting annat jag kan göra? /Janna

Annons

Socionomen Maria Jacquline Bratt svarar: "Prata med dem när allt är lugnt"

Oj, det här låter definitivt inte bra och jag förstår att det är väldigt jobbigt. Du har hamnat mitt emellan dina föräldrar vilket är bland det värsta för barn. Det låter verkligen som om det pågår en riktigt hemsk maktkamp mellan dina föräldrar och den har tydligen pågått länge. Som barn ska man inte behöva ta ställning mellan sina föräldrar eller ta ansvar för deras relation. Därför är det viktigt att du sätter upp en gräns för dig själv och tydligt markerar mot dem när de försöker dra in dig i bråken.

I stunden kan du säga ifrån att du inte vill vara en del av deras konflikter och sedan kan du bara avlägsna dig. Lite som din bror tycks göra. Jag tror inte att du kan nå dem på ett djupare plan mitt i stundens hetta. Däremot bör du försöka prata med dina föräldrar när allt är lugnt. Det bästa är nog att göra det en och en så att de inte sätter i gång att bråka när du försöker prata. Du måste berätta för dem hur jobbigt detta är för dig och din lillebror och att de måste göra någonting åt sin situation. Antingen genom att separera eller genom att ta hjälp med samtal på familjerådgivningen. Det är egentligen inte ditt ansvar att ta detta med dem, men eftersom du är så pass gammal och bor hemma så att du blir utsatt så är det ändå viktigt att du tar upp det med dem.

Annons

Sedan kan jag tycka att det kanske vore det bästa för dig att försöka flytta någon annanstans. Att leva i en sådan här destruktiv miljö är i längden skadligt. Jag förstår att du känner att du överger din bror och han behöver stöd och hjälp precis som du. Har du pratat med honom om hur han tänker? Gör det annars! Kanske kan ni gemensamt prata med hans skolkurator och beskriva situationen.

Du kan behöva stöd och hjälp av någon utomstående vuxen för att få hjälp med en lösning för din bror också. Om dina föräldrar inser att andra vuxna reagerar på situationen så kanske de inser allvaret och gör någonting åt det. En tanke är att socialtjänsten låter din bror flytta in med dig tills han blir myndig om de anser att hans nuvarande hemmiljö är dålig för honom. Mitt råd är alltså att du söker stöd för detta och också pratar med dina föräldrar. Jag hoppas verkligen det blir bättre för både dig och din bror.

Foto: Shutterstock/TT

Annons