Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför är jag trög i magen och förstoppad hela tiden?

12 jul, 2024
En kvinna som håller händerna vid magen.
Foto: TT
Vad beror långvarig förstoppning på? ”Mona” har haft problem med magen hela livet och undrar vilken hjälp hon kan få. Läkaren Hanna Brännlund ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Fråga: Jag är en kvinna på 82 år som har det väldigt besvärligt med min mage. Jag har hela livet haft besvär med trög mage och förstoppning. Det blev mycket värre efter tre graviditeter och förlossningar, och blir aldrig bättre. Jag har ofta svårt att äta eftersom jag lätt blir illamående och ständigt har en känsla av att magen står stilla.

Jag har köpt Laktulos på apoteket men tycker inte att det hjälper. Jag har även besvär med mitt hjärta och blodtryck, och äter mediciner för detta. Det är dock inget som gjort magen vare sig sämre eller bättre. Jag har aldrig sökt vård för mina magproblem men skulle nu vilja ha råd från dig kring om det finns något att göra.

/Mona

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Öka gradvis intaget av fibrer"

Förstoppningsbesvär är mycket vanliga och man talar om en förekomst hos cirka 20 procent av befolkningen. Så du är inte ensam om problemet. Precis som för dig så är det även vanligt att man har besvär med en trög mage under hela livet som påverkar livskvaliteten negativt. Du beskriver också besvär med illamående och dålig aptit, vilket är vanligt vid förstoppning. Det är också vanligt att magen känns utspänd och att man får ont i magen.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Det finns en normal variation i hur ofta personer behöver bajsa. För en del är det normalt att tömma tarmen några gånger varje dag och för andra att göra det några gånger i veckan. Vid förstoppning så blir bajset hårt och trögt att få ut, och man bajsar då färre än tre gånger per vecka. Det är även vanligt att tarmen inte töms helt och man kan få ont vid ändtarmens öppning.

De allra flesta har besvär med förstoppning då och då oavsett ålder. Barn och personer över 65 år har lättare att drabbas. Förstoppning är sällan skadligt och sällan tecken på en sjukdom.

Om man är äldre än 50 år och får nytillkomna besvär med förändrade avföringsvanor, som till exempel förstoppning som inte går över, så rekommenderar vi att man söker vård. Man ska också kontakta sin vårdcentral för bedömning och eventuell utredning om man har besvär med förstoppning och blod i bajset eller ofrivillig viktminskning samtidigt som förändrade avföringsvanor.

Annons

Behandlingen av förstoppning är alltid i första hand att gradvis öka intaget av fibrer i kosten. Det kan till exempel vara i form av fullkornsprodukter, rotfrukter och grönsaker. Vissa frukter kan också vara hjälpsamma mot förstoppning. Det gäller exempelvis katrinplommon, aprikos, russin, fikon, päron och kiwi. Om man är ovan vid att äta mycket fibrer så är det extra viktigt att gradvis öka intaget eftersom man annars initialt kan få mer besvär med gaser i magen.

Många upplever också en god effekt av ett dagligt intag av en mindre mängd hela linfrön, 1–2 matskedar per dag. Det är väldigt viktigt att även öka vätskeintaget när man äter en fiberrik kost, det vill säga att dricka mer vatten. Ett bra råd är också att dra ner på sådant som stoppar upp och kan bidra till förstoppning. Till exempel matprodukter med mycket vitt mjöl, som pasta och ljust bröd, samt vitt ris och te.

Du skriver att du har provat behandling med Laktulos men att det inte haft någon effekt för dig. Laktulos är ett tarmreglerande medel som gör avföringen mjukare. Det finns två typer av mjukgörande laxermedel, det ena kallas bulkmedel och det andra osmotiskt aktivt läkemedel (där Laktulos ingår). De fungerar på lite olika vis och det är viktigt att hitta det laxermedel som fungerar bäst för just dig då det kan vara olika för olika personer. Det är också viktigt att våga öka dosen så att det blir rätt mängd som fungerar och ger en mjuk daglig avföring. Ofta behöver behandlingen pågå under lång tid då förstoppningsproblemen annars återkommer.

Annons

Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral för råd kring behandling som du kan ta dagligen under längre tid för att få bättre tarmreglering.

Orsaker till förstoppning:

  • För lite vätska och fibrer.
  • Nya matvanor.
  • För lite rörelse/motion.
  • Resor eller att byta miljö.
  • Oro och stress.
  • Graviditet.
  • Vissa läkemedel, som till exempel morfin och järntabletter.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT



Annons