Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Hur länge kan jag äta medicin mot min förstoppning?

25 dec, 2023
Äldre kvinna sitter på sängen och tar sig för magen
Ullis har haft problem med förstoppning i många år. Nu undrar hon om det kan vara skadligt att äta magmedicin under lång tid. Läkaren Michael Seipel ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Vad ska jag göra åt mina problem med förstoppning? Jag är en kvinna på 66 år och har sedan länge haft problem med trög mage. Problemen har bara blivit värre med tiden. Av min husläkare har jag fått utskrivet olika medel, senast Laxiriva. Har gått både på rektoskopi, koloskopi och skiktröntgen med kontrast av tjocktarmen. Ingen förändring eller något fel hittades.

Toalettbesöken fungerar bara när jag tar två påsar Laxiriva om dagen. Annars gör jag sedan länge ”allt man ska” när man har de här problemen: fiber, mycket vätska, motion och så vidare. Kan jag fortsätta med mina preparat hur länge som helst? Kan det vara skadligt i längden? /Ullis

Läkaren Michael Seipel svarar: "Regelbundna vanor är viktigt"

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Förstoppning innebär att man tömmer tarmen färre än tre gånger per vecka. Frekvensen av tarmtömningar kan variera mycket från person till person, från tre gånger i veckan upp till tre gånger dagligen. Mer eller mindre uttalade besvär av förstoppning förekommer hos cirka 20 procent av den vuxna befolkningen. Den som drabbas upplever klart sämre välbefinnande och försämrad livskvalitet.

Annons

Hos de allra flesta har förstoppningen inget samband med en allvarlig bakomliggande sjukdom och symtomet är tillfälligt och övergående. Om besvären varat mer är 3-4 veckor i följd ska man kontakta sin läkare, tidigare än så om avföringen återkommande innehåller blod eller slem. Som vårdgivare måste man alltid ta problemet på största allvar dels med tanke på det lidande det orsakar och dels för att förstoppning ibland kan vara enda symtomet vid en allvarlig sjukdom.

Den naturliga tarmfunktionen kan försämras

Du har blivit väl omhändertagen. Man har undersökt ändtarm och grovtarm och du har även genomgått skiktröntgen, inga ”fel hittades”. Hur är det med din hälsa i övrigt? Tar du några läkemedel? Är matvanor, fysiska aktiviteter och livsstil anpassade efter just dina förutsättningar? Stressfaktorer i ditt liv? Det finns annat än sjukdomar som påverkar tarmfunktionen och det är viktigt att man ser över hela livssituationen.

Annons

Hur började dina problem med förstoppning? Vad det till exempel så att du genom ditt arbete inte hade möjlighet att tömma tarmen när det trängde på? Regelbundna vanor är viktiga för tarmfunktionen. Vad har gjorts innan du fick recept på Laxiriva och de andra läkemedlen?

Läkemedelsbehandling mot förstoppning har hjälpt många men det är egentligen inte meningen att man ska använda dem längre tid än några veckor i följd. Nu finns det ju alltid undantag där man får avvika från reglerna men då är det viktigt att man verkligen provat andra alternativ.

Risken när man använder vissa läkemedel mot förstoppning, då andra än Laxiriva, är att den naturliga tarmfunktionen försämras och så hamnar man i en ond cirkel. Det är viktigt att du har regelbunden kontakt med din behandlande läkare och att man inte bara slentrianmässigt fortsätter behandlingen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons