Ont i magen efter måltid? 5 vanliga magproblem – orsak och behandling
Att uppleva smärta i magen i samband med att man ätit är besvärligt, men också förhållandevis vanligt och oftast ofarligt. Det kan dock vara bra att lyssna till sin mages signaler, då man ofta med livsstilsförändringar eller andra behandlingsmetoder hyfsat enkelt kan slippa få ont.
Här är vanliga orsaker till magont i samband med måltid – och vad du kan göra för att lindra och förhindra smärtan.
5 vanliga magbesvär – orsak och lindring
1. Magen känns trög eller förstoppad
Orsak trög mage: Beror ofta på att kroppen känner av höga nivåer av stresshormoner, och/eller har ett för lågt intag av vattenlösliga fibrer.
Behandling mot trög mage: Att dricka mycket vatten eller kaffe, äta livsmedel som bär, frukt, grönsaker och annat som innehåller mycket fibrer kan sätta i gång systemet ganska direkt. Att hitta sätt att få kroppen stressa ned kan hjälpa i långa loppet.
2. Du blir lös i magen eller får diarré
Orsak lös mage: Precis som vid trög mage kan diarré orsakas av för lågt intag av fibrer och höga stressnivåer. Vanligt är att magen varvar mellan att vara för hård och för lös när denna balans inte finns. Diarré eller lös mage kan också bero på magsjuka eller matförgiftning.
Behandling lös mage: Diarré som inte går över bör man se över med en läkare, annars kan det räcka att tillsätta extra fibrer till maten och stressa ned. Det kan också vara bra att undvika koffein eftersom de tenderar att stimulera tarmarnas rörelse.
3. Magen blir gasig eller uppblåst
Orsak gasig mage: Uppblåsthet uppstår lätt om man äter gasbindande livsmedel så som lök, bönor eller spannmål som vete eller råg. Ballongmagen kan också bero på överkänslighet eller allergi mot vissa livsmedel – exempelvis IBS (känslig tarm), laktosintolerans eller celiaki/glutenintolerans.
Behandling gasig mage: Börja med att utesluta livsmedel som tenderar att göra magen gasig, och äta mer av sådant som lugnar magen – se exempelvis denna lista. Det finna också receptfria läkemedel som kan hjälpa tillfälligt. Har du återkommande problem kan du prova att utesluta viss mat stötvis eller kontakta en läkare för en utredning.
4. Magen gör ont eller krampar
Orsak ond mage: Att få ont i magen i samband med måltid kan bero på en mängd olika saker, exempelvis dyspepsi (också känt som matsmältningsbesvär eller känslig mage), magkatarr eller magsår. Ofta uppstår smärtan i den övre delen av magen och kan ge en tryckande eller brännande känsla.
Behandling ond mage: Generellt kan det vara bra att undvika alkohol, rökning samt att fet, salt och stark mat för att inte riskera att reta upp magen. Det kan också hjälpa att äta mindre portioner oftare samt att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Blir besvären inte bättre bör du vända dig till en läkare för utredning.
5. Du får halsbränna eller sura uppstötningar
Orsak sur mage: Om vi äter för mycket så kan magen tillfälligt bli sur, eftersom syror produceras i tarmarna för att bryta ned maten. Detsamma kan hända om man får i sig mycket sura livsmedel som exempelvis kaffe, citrusfrukter och kolsyrade drycker. Det kan också bero på magkatarr, magsår eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).
Behandling sur mage: Prova att ät mindre portioner och addera basiska livsmedel i kosten. Se också till att få i dig mycket fibrer och undvik rökning samt fet och sur mat. Det finns också receptfria läkemedel som kan lindra symtomen.
Källa: 1177, Kry.
Foto: TT.