Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Varför domnar mina fötter av strumpor?

23 aug, 2024
En kvinna som tar på sig strumpor.
Foto: TT
”Frida” är 30 år och upplever att hennes fötter domnar när hon har på sig strumpor. Vad kan det bero på? Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att träna fötternaBrand logo
Därför är det viktigt att träna fötterna

Fråga: Jag är 30 år och har sedan ett par år tillbaka besvär med att det känns som att mina fötter domnar av strumpor. Det spelar ingen roll hur lösa de är, eller om jag sitter ner eller står upp. Är jag barfota så har jag inga besvär alls. Det kan hjälpa litegrann att gå utan strumpor i skorna, men det är ju så obekvämt så oftast behåller jag dem på. Om jag viftar på tårna och rör på fötterna släpper det också litegrann, men inte helt.

Min mamma har problem med små, trånga blodkärl och dålig blodcirkulation, är det något som detta skulle kunna bero på? Jag har inga besvär i övrigt i benen. Kan jag göra något för att kunna bära strumpor utan obehag?

/Frida

Läkaren Christina Lundell svarar: "Ovanligt i din ålder"

Tack för din kluriga fråga. Jag vet inte riktigt hur jag ska råda dig.

Annons

Det är inte normalt att fötterna domnar av att du har på dig strumpor oavsett hur gammal du är. Men att båda fötterna domnar, att du inte har andra besvär i benen och blir helt besvärsfri utan strumpor talar emot allvarlig orsak.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Att du blir bättre av att vifta på tårna och röra fötterna får mig att undra om det kan vara något med nerver eller blodcirkulation. Det är ovanligt att man har fel på blodförsörjningen till benen vid din ålder, det brukar komma senare i livet i samband med förändringar i de små kärlen, svullnad eller åderbråck. Nerverna kan påverkas tidigare, antingen av brister, metabola sjukdomar eller neurologiska sjukdomar.

Om du äter ensidigt eller röker så att blodkärlen drar ihop sig kan du prova att ändra på de vanorna.

Om dina skor eller strumpor är för trånga kan du behöva köpa ett exemplar i bättre storlek. Jämför om det spelar någon roll vilka material strumporna är tillverkade av.

Annons

Om du är en stillasittande person kan du se till att få in daglig och regelbunden rörelse för att hjälpa blodcirkulationen att göra sitt jobb.

Personer med vissa neuropsykiatriska tillstånd kan uppleva större sensorisk känslighet för beröring och texturer, men du beskriver inte några sådana utmaningar.

Hur som helst lyckas jag inte helt lösa denna fråga i brevform. Jag tänker att det inte låter farligt, men för att ta reda på mer om orsaken skulle jag behöva kika på dina fötter, kolla om de är kalla, torra, om naglarna mår bra. Man behöver undersöka dina reflexer och kanske kika i munnen så att inte tungan är röd av vitaminbrist.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Annons