Varför har jag en kal fläck i hårbotten?
Fråga: Igår var jag till min frisörska och hon tyckte inte att mitt hår mådde bra. Bland annat såg hon ett ställe med mycket glest med hårstrån, en kal fläck i hårbotten. Det oroade mig ordentligt och jag är nu väldigt rädd för att tappa allt mitt hår. Jag är 76 år och mår väsentligen bra förutom denna oro efter frisörbesöket.
Jag har sedan många år sjukdomen hypotyreos och medicinerar med Levaxin. Jag har också besvär med magen och äter dagligen Esomeprazol. Förutom det äter jag inga mediciner. Kan håravfallet höra ihop med doseringen av Levaxin? Riskerar jag att bli av med allt hår?
/Bisse
Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Kan vara alopecia areata"
Du har mest sannolikt drabbats av en sjukdom som heter alopecia areata, fläckvis håravfall. Det är en relativt vanlig orsak till håravfall och drabbar cirka två procent av befolkningen. Det är lika vanligt hos män och kvinnor, och kan även förekomma hos barn. Vanligast är att det blir kala fläckar i hårbotten, precis som du beskriver. Men man kan tappa hår lite överallt på kroppen, till exempel ögonbrynen, skäggväxten eller på underbenen. Fläckarna kan variera i storlek från någon centimeter upp till större kala områden. Oftast är det bara en eller enstaka fläckar. Men i sällsynta fall så kan fläckarna bli många och stora. Hos de flesta så växer dock håret ut igen inom ett par år.
Hanna Brännlund
- Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
- Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Orsaken till alopecia areata är inte helt känd men man misstänker att det är en autoimmun sjukdom, det vill säga att kroppens egna immunsystem felaktigt attackerar och skadar kroppens egna vävnader. Vid alopecia areata så är det hårsäckarna som drabbas och förstörs av kroppens immunsystem, hårstråna går då in i vilofas och växer inte ut normalt. I de flesta fall hittar man ingen utlösande orsak, men ibland kan det vara känslomässig stress som triggar i gång sjukdomen. Man vet också att det finns en viss ärftlighet, cirka 20 procent av de som drabbas av fläckvis håravfall har någon i släkten som också drabbats av sjukdomen.
Ibland kan håravfall vara kopplat till tyroideasjukdom, det vill säga rubbning i sköldkörtelns funktion som du skriver att du har. Vid hypotyreos (underfunktion av sköldkörteln), blir ämnesomsättningen långsammare och det påverkar alla kroppens organsystem. Ett symtom på den sjukdomen kan vara just att man tappar mycket hår, men då brukar håravfallet vara mer generellt snarare än att det sker fläckvis. Vi rekommenderar att man vid behandling av hypotyreos tar prover årligen för att se så att man har rätt dos av läkemedlet Levaxin. Så om du inte tagit något prov nyligen så kan du diskutera med din behandlande läkare ifall det är dags att kontrollera att du ligger optimalt i din Levaxinbehandling.
Det finns vissa läkemedel som kan ge håravfall som biverkning, men det är då också mer ett generellt diffust håravfall. Så jag tänker inte att det är behandlingen med magmedicinen Esomeprazol som vi ska misstänka som orsak till ditt besvär med fläckvis håravfall.
Precis som du beskriver så är personer som får alopecia areta friska och välmående i övrigt. Diagnosen ställs kliniskt och oftast behövs ingen provtagning eller utredning. Tyvärr finns heller ingen behandling att ge. Det är dock viktigt att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka håravfall som till exempel svampinfektion i huden, och skillnaden är då att huden är röd och fjällande. Vid alopecia areta är huden alltid helt oretad och mjuk.
Vid enstaka fläckar är prognosen god och de allra flesta får tillbaka normal hårväxt inom 1–2 år, så jag tycker inte att det finns anledning för dig att vara orolig över att du kommer tappa allt hår. Man har sett att av alla som drabbas av fläckvis håravfall så kommer hårväxten spontant tillbaka inom två år hos 90–95 procent.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT