Varför kliar det – när man varken har utslag eller torr hud?
Jag har några frågor som bottnar i att min man väldigt ofta kliar sig på kroppen medan det nästan aldrig kliar på min. Han har inga utslag eller synligt torr hud utan det kliar bara ändå.
Vad fyller klåda för funktion, alltså varför kliar det? Är olika kroppar mer benägna till klåda än andra? När bör man söka hjälp för klåda och när anses det vara normalt?
Och varför är det ofta mycket skönare att bli kliad av någon annan än att klia sig själv? Vem tycker inte om att bli kliad på ryggen liksom!
/Irene, 56 år

Läkaren Christina Lundell svarar: Torr hud orsakar ofta klåda
Du undrar varför människor upplever klåda.
Vi har känsel i huden för att upptäcka fara, uppleva omgivningen och skydda oss från skada. Det är en komplex uppgift och därför finns det flera sorters receptorer i huden. En del är specialiserade på specifika områden som till exempel värme, kyla, tryck, smärta – och klåda.
Det finns flera sorters nerver som har till uppgift att signalera klåda – och modulera hur den upplevs. När man ger efter och kliar tillbaka skickar andra receptorer signaler, vilket lindrar klådan.
Christina Lundell
- Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Klåda kan bero på olika saker – från stickiga ulltröjor till läkemedel och allvarliga sjukdomar.
Torr hud är den vanligaste orsaken. Ett torrare väder kan trigga besvär med klåda även hos de som inte har utpräglat torr hy. Då kan mjukgörande kräm hjälpa även om man inte är synligt torr.
Vissa personer upplever mer klåda när de är stressade. Och prova för en sekund att tänka på en insekt – vad sägs om en blodsugande lus eller kanske på skabb? Det är stor chans att du kommer att röra din hud inom några sekunder, hjärnan är lätt att aktivera. Den skyddar huden också från fantasi-klåda.
Klåda kan skapa mer klåda – rivandet på huden kan ge små skador som i sin tur kliar – det kallas för en klåd-cirkel. Där är också nervernas receptorer med och styr.
Då bör man söka hjälp
Det leder vidare till frågan om när man behöver söka hjälp: Om man får eksem av sin klåda, eller sår av att befinna sig i en klådcirkel, är det dags att söka hjälp, om klådan stör ens liv, ens sömn och om egenvårdsråd inte hjälper. Om det dyker upp en ny sorts klåda som man inte känner igen eller om man också har andra symtom.
Som avslutning undrar du varför det är skönare när andra kliar en, än när man gör det själv? När du kliar (eller kittlar…) dig själv förstår hjärnan att det är en egenutövad aktivitet. Den reglerar nervsignalen – därför upplever du inte den på samma sätt. Dessutom känns det extra bra att bli omhändertagen.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock