Vad är utslagen som lämnar vita fläckar på huden?
Fråga: Skulle gärna vilja veta mer om något som kallas för medaljongsjukan. I höstas fick jag plötsligt ett eksem som spred sig över mage, rygg och armar. Det kändes inget särskilt men såg inte så trevligt ut så jag gick till läkaren på vårdcentralen. Hon trodde först att det var något som hon kallade medaljongsjukan. Nu var det inte det utan en svampinfektion som jag fick behandling för ganska länge. Nu har den försvunnit men jag har fortfarande en del vita fläckar där utslaget suttit. Det kommer att gå över sade läkaren och då får man väl lita på det. Är 36 år och annars frisk. /Maggie
Läkaren Michael Seipel svarar: "Huden kan bli fläckig när man solar"
Fjällros, medaljongsjuka, eller på fackspråk pityriasis rosea, är en godartad hudsjukdom vilken oftast förekommer hos barn och unga vuxna. Sjukdomen yttrar sig som ljusrosa, lätt fjällande fläckar på bål, armar, ben och hals. Mycket sällan i ansiktet. Både namnet pityriasis rosea och fjällros syftar på fjällande rodnad i huden. Oftast debuterar sjukdomen med ett lite större ovalt sammanhängande utslag som kallas för primärmedaljongen, därav namnet medaljongsjukan. Primärmedaljongen kan vara stor, upp till tio centimeter. Efter några dagar kommer fler lite mindre fläckar spridda över kroppen. Oftast har man inga symtom men en lätt klåda kan förekomma. Den bakomliggande orsaken är inte känd. En av teorierna är att det rör sig om en virusinfektion eller någon typ av immunreaktion på en virusinfektion. Sjukdomen uppträder vanligen höst och vår och ofta i samband med någon typ av luftvägsinfektion. Utslagen smittar inte.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Diagnosen är oftast lätt att ställa på det typiska utseendet. I vissa fall kan det finnas osäkerhet om det kan röra sig om psoriasis och då bör man konsultera en specialist i hudsjukdomar.
Det finns ingen botande behandling. Den som har klåda kan behandla med receptfri kortisonkräm, receptfria antihistaminer, kylbalsam eller zinkpuder. Det är också bra om man undviker ”alltför flitig” användning av tvål och vatten och att man är noga med att torka torrt när man duschat eller badat. Tvål och vatten kan nämligen torka ut huden så att den blir mer irriterad. En mjukgörande och fuktgivande hudkräm kan vara lämplig att använda för att återfukta huden. Pityriasis rosea läker ut spontant på 4–6 veckor och efterlämnar inga men i form av ärr. Återfall är mycket ovanliga.
Nu var det alltså inte medaljongsjukan du hade. Du skriver att du fick diagnosen ”svampinfektion” och behandling för detta. Jag skulle kunna tänka mig att det är en hudsjukdom som heter pityriasis versicolor eller tinea versicolor. Pityriasis betecknar att utslaget är fjällande och versicolor att det kan ha flera olika färger från blekt till olika grader av brunaktig rodnad. I vardagligt tal har den här svampinfektionen olika namn som mjällsvamp, solariesvamp och strandsvamp. Pityriasis versicolor är en godartad, men kosmetiskt störande, hudåkomma. Den orsakas av en jästsvamp, Malassezia, vilken finns naturligt i huden. Svampen trivs i varm och fuktig miljö och är vanligare i sådant klimat. Den kan också gynnas av ett nedsatt immunförsvar och av långtidsbehandling med kortison. I de flesta fallen ser man inget tydligt samband med yttre faktorer. Pityriasis sitter oftast i huden på halsen, övre delen av bröstet, på ryggen och överarmarna. Det typiska utseendet är ljust bruna och brunrosa fläckar med fjällande yta av olika storlek.
Diagnosen är oftast lätt att ställa på det typiska utseendet. I tveksamma fall kan man på ett enkelt sätt ta ett prov för undersökning. Man trycker en tejpbit mot utslaget, lägger denna på ett så kallad objektglas där man satt en droppe av ett speciellt färgämne och undersöker sedan i vanligt mikroskop. Man kan också använda undersökning med UV-ljus eller med ett så kallat dermatoskop.
I de allra flesta fall är symtomen lindriga med bara en lätt klåda vilken kan lindras med receptfria läkemedel. Förloppet kan vara långdraget, behandlingen likaså, veckor till månader. Okomplicerade fall lokalbehandlas med läkemedel mot svamp, Fungoral schampo, och en blandning av propyenglykol och vatten. Vid mer intensiva besvär ger man svampläkemedel i tablettform. Under den långa behandlingstiden utökar man successivt behandlingsintervallen.
Svampen producerar ett pigmenthämmande ämne. Detta gör att huden kan bli fläckig när man solar. Precis som din läkare har sagt återkommer pigmentet men det kan ta sin tid. Under den tiden är det viktigt att skydda huden mot solljuset.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT