Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Finns det någon ny behandling mot vitiligo?

04 mar, 2024
En kvinna som tittar sig i spegeln och har vitiligo
”Kajan” har sedan 40-årsåldern haft hudsjukdomen vitiligo. Nu undrar hon om det finns någon ny behandling? Läkaren Hanna Brännlund svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: När jag var i 40-årsåldern började jag få ljusa fläckar på huden och några år senare konstaterades vitiligo. Fläckarna har kommit och gått lite genom åren, i vissa perioder har de knappt synts alls och i andra har de varit mer framträdande.

Nu är jag 52 år och fläckarna har blivit mycket värre. Tidigare har jag kunnat acceptera dem, men nu tycker jag verkligen inte att det ser fint ut. Främst störs jag av fläckarna på armarna och en stor fläck som jag har på kind och kindben. Till saken hör väl att jag är nyskild och det känns inte så kul att bege sig ut på dejtingmarknaden när jag ser ut så här.

När min vitiligo konstaterades fick jag höra att det inte finns något att göra, men min förhoppning är att det har hänt saker på behandlingsfronten sedan dess? Jag är försiktig i solen, är aktiv och frisk i övrigt. Jag är beredd att prova det mesta. Vad finns det för alternativ?

/Kajan

Det här är vitiligoBrand logo
Det här är vitiligo

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Fläckarna kan växa"

Vitiligo är en kronisk hudsjukdom som tyvärr inte brukar gå över. Det är en autoimmun sjukdom som drabbar cirka 1% av befolkningen. Med autoimmun sjukdom menas att det egna immunsystemet angriper kroppens egna celler och i detta fall hudens pigmentproducerande celler, melanocyterna, som då slutar fungera.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Sjukdomen börjar med en eller flera centimeterstora vita eller ljusa fläckar som är väl avgränsade mot huden runt omkring. Fläckarna syns mer på mörk hud och när huden blir solbränd. Med tiden så kommer det ofta fler fläckar spritt på kroppen och de kan växa i storlek så det bildas större områden utan pigment. Ibland blir även hårstrån avfärgade och syns då som ljusa/vita fläckar i håret eller skäggväxten.

Orsaken till att man drabbas är okänd men man har sett att det finns en viss ärftlighet då det hos cirka 18% av de som drabbas finns en familjär anhopning. Vitiligo kan debutera i alla åldrar men vanligast debut är runt 20 års ålder och drabbar män och kvinnor i samma utsträckning. Det är ovanligt att det finns någon annan bakomliggande sjukdom som orsakar vitiligo. Diagnosen ställs oftast inom primärvården genom att titta på huden och sällan behövs någon ytterligare undersökning.

Annons

Utmaningen med vitiligo är dock behandlingen som tyvärr sällan är framgångsrik, då de behandlingar som finns generellt har måttlig till dålig effekt. Det saknas nationella riktlinjer för behandling av vitiligo och kan därför se olika ut i olika regioner, så kontakta din vårdcentral eller hudklinik för aktuella riktlinjer.

I nuläget finns inget nytt i behandlingsväg mot vitiligo men det finns förhoppningar om att behandlingsarsenalen sannolikt kommer vidgas de kommande åren. Viktigt är att skydda avpigmenterade områden med stark solskyddsfaktor. Det finns kosmetiskt täckande pigmentutjämnande krämer som du kan använda framför allt om du har drabbade områden i ansikte och på händer.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons