Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Guide: Undvik och lindra sommarens klådor, utslag och bett

10 maj, 2019
Kvinna med bett
Det kliar, svider och blir svullet – men vad är det? Här är 11 vanliga hudbesvär, bett och åkommor som är typiska för sommaren – och vad du kan göra åt dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommarens härliga varma dagar och semesterresor kan tyvärr medföra en del ovälkomna sommarplågor också. Vi har samlat några av de vanligaste här. Förhoppningsvis blir du klokare på vad det är du drabbats av och får några hjälpsamma tips som lindrar dina symtom. Men känner du dig osäker på vad det är du har drabbats av – uppsök vård.

Se ocksåInsektsbett? Så vet du vad du blivit biten av!

1. Hudsvamp

svamp, pityriasis versicolor

Symtom:

Svamp finns i flera olika varianter, beroende på var på kroppen de uppträder. En vanlig form som lätt missas är pityriasis versicolor, ljust rödbruna eller vita fläckar, som framträder främst på bålen. Färgen på fläckarna kan upplevas lite olika beroende på tonen på den omgivande huden.

Annons

Så undviker du:

Risken för svamp ökar på sommaren, eftersom huden ofta är varm och fuktig. Håll dig så torr du kan och byt kläder direkt efter till exempel träning.

Behandling:

Behandlingen av pityriasis versicolor är enkel, men kräver ihärdighet. Den vanligaste metoden består av att tvåla in sig noga med ett svampdödande schampo en till två gånger i veckan. Enklast är att göra det i duschen, eftersom medlet ska verka en stund innan det sköljs bort. Behandlingen bör dock upprepas under några månaders tid för att man ska vara säker på att svampen försvinner. Själva fläckarna försvinner dock inte av behandlingen, utan jämnas sedan ut av solen.

2. Vägglöss

bett av väggloss
Foto: Andreas Hillergren

Symtom:

Vägglössen har ökat drastiskt i Sverige på senaste, så det kan vara läge att vara extra uppmärksam om du upptäcker små bett. När vägglusen suger blod injicerar den samtidigt sitt saliv och man får ofta en reaktion i form av svullnad, klåda och smärta. Betten kan vara svåra att skilja från vanliga myggbett.

Annons

Så undviker du:

Vägglöss är ganska stora, som en äppelkärna, men har de inte sugit blod är de både genomskinliga och platta och därför svåra att upptäcka. De kan gå i dvala i ett helt år och gömma sig på alla möjliga ställen. Var uppmärksam när du tar hem begagnade möbler. Är du ute och reser, förvara inte resväskan öppen på golvet.

Behandling:

Misstänker du att du kan ha drabbats av vägglöss på resan, tvätta kläderna i 60 grader och lägg in övriga misstänkta föremål i frysen i en vecka för att undvika att lössen sprider sig. Själva betten försvinner inom en till två veckor men störs du av kliandet kan du smörja med aloe vera eller mild kortisonkräm.

3. Värmeutslag

varmesutslag

Symtom:

Värmeutslag uppkommer när svettkörtlarna täpps till och svetten inte kan komma ut som den ska. När körtlarna fylls uppkommer de karakteristiska knottriga hudutslagen. Sitter blockeringen ytligt störs du sällan av dem, men om den sitter djupare kan det orsaka klåda och röda knölar.

Annons

Så undviker du:

Håll dig sval, undvik feta salvor och alltför åtsittande kläder.

Behandling:

Vanligtvis försvinner utslagen av sig själv och de kräver sällan behandling. Men det kan vara skönt och bra att kyla ned huden, exempelvis med en dusch. Vistas i sval miljö och undvik ansträngande fysisk aktivitet. Är besvären jobbiga, smörj med kortison eller annan klådstillande kräm.

4. Fästingar

fästingbett

Symtom:

Bettstället kan bli rött och klia, men det ska gå över efter ett par dagar.

Så undviker du:

Använd heltäckande kläder. Det kan vara svårt att se riktigt små fästingar, men det är viktigt att göra regelbundna kontroller av kroppen om du varit i fästingtäta områden – och glöm inte titta i hårbotten och bakom öronen.

Annons

Behandling:

Hittar du en fästing som bitit sig fast, ta bort den med en pincett eller fästingborttagare (tips – riktigt bra investering!) så snart som möjligt. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte, det gör att fästingen lättare går sönder och att delar fastnar i huden. Försök att få med hela fästingen, men om delar av fästingens huvud eller käkparti sitter fast kan du testa att plocka bort dem efter några dagar, även om kroppen ofta själv kan stöta bort resterna.

Tvätta såret och händerna noga efteråt. Kontrollera huden där fästingen satt då och då, uppstår rodnad eller huvudvärk och feber inom några dagar eller veckor ska du kontakta läkare.

5. Myggbett och knottbett

myggbett

Symtom:

En del människor reagerar mycket kraftigt på myggbett och få stora irriterande ”bölder” som kliar och svider. Andra märker knappt av att de blivit stuckna. Varför reaktionerna är så olika vet man inte riktigt.

Annons

Så undviker du:

Använd heltäckande kläder om det är mycket mygg och komplettera med myggspray och myggnät. Myggor dras till mörka färger, så välj gärna ljusa kläder.

Behandling:

Undvik att klia, annars kan klådan bli värre. En kall kompress eller något kylande att trycka mot bettet kan lindra, precis som pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Även aloe vera eller tigerbalsam kan hjälpa, men det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm eller alsolsprit. Om man får en riktigt kraftig reaktion kan vården ordinera antihistamin.

6. Getingstick

getingstick
Foto: Karl Josef Hildenbrand

Symtom:

Brännande smärta, svullnad, rodnad och klåda på stickstället. Kraftiga allergiska reaktioner är ovanligt, men illamående, matthet, ansiktssvullnad, klåda, utslag, blodtrycksfall och andningsbesvär är vanliga tecken på en sådan. Svullnad efter stick i munhåla eller svalg kan dock innebära risk för kvävning när det svullnar.

Annons

Så undviker du:

Ta bort getingbon som sitter nära din bostad (var försiktig och skydda dig!). Undvik söt mat och dryck utomhus samt att gå barfota. Kommer det getingar i närheten, vifta inte, utan gå därifrån lugnt.

Behandling:

Getingar tappar oftast inte sin gadd när de sticker, men om de gör det, försök skrapa bort gadden – använd inte pincett eftersom det kan trycka ut mer gift ifrån gadden. Tvätta, lindra med kyla och smörj med kylbalsam, kortison eller xylocain (barn över 2 år). Du kan också prova att lindra reaktionen genom att fukta huden och gnida med en Ipren. Kontakta alltid vården om någon blir stucken i munnen.

7. Brännässlor

brännmärken av nässlor

Symtom:

Brännässlan är utrustad med små, små brännhår med en liten giftblåsa och en hulling som ”fastnar” i huden när man kommer åt dem. Ger en brännande, stickande och pirrande känsla i huden som efterföljs av rodnad och blåsor.

Annons

Så undviker du:

Var uppmärksam och bär långbyxor och täckta skor när du är i riskområden.

Behandling:

Regel nummer ett – klia inte! Gör du det trycker du bara in de vassa och brännande ”flisorna” längre in i huden. Börja istället med att skölja det brända området under rinnande vatten för att få bort de partiklar som ännu inte gått in i huden. Ta sedan en bit tejp och klappa försiktigt mot huden för att få bort de nässelhår som sticker upp.

De värsta besvären brukar oftast försvinna efter ungefär en kvart, men irritationen kan finnas kvar i uppemot tolv timmar. För att lindra svedan och klådan ytterligare kan du testa att stryka på lite kylbalsam, lokalbedövande salva eller fukta huden och gnida med en Ipren.

8. Brännmaneter

bränd av manet

Symtom:

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Då skjuts små trådar med hullingar i änden ut och gift sprutas in i huden. Giftet innehåller flera ämnen som irriterar och kan ge brännskador med rodnad, sveda, klåda, svullnad och smärta som följd. Får du en riktigt kraftig reaktion kan du drabbas av feber, illamående och kräkningar.

Annons

Så undviker du:

Vet du att det är ett område där maneter förekommer, titta noga innan du badar och undvik bad om sikten är dålig. Var extra försiktig när högvattnet är på väg in eftersom det ofta medför fler maneter. De svenska brännmaneterna håller till längs hela västkusten och kan bli upp till 50 cm i diameter med flera meter långa trådar.

Typiska kännetecken för brännmaneter är att de är orange-gula eller eller blå-aktiga, till skillnad från de mindre, genomskinliga maneterna som inte bränns. Trådarna är giftiga även om de släppt, vilket kan hända om man plaskar mycket, så undvik det om det finns risk för maneter.

Behandling:

Den stora frågan här måste ändå vara – ska man kissa på brännsåret eller inte? Om olyckan är framme, plocka bort trådarna (dina fingrar känner inte svedan lika mycket). Skölj med saltvatten, sötvatten kan faktiskt göra att det gör mer ont. Gnugga inte heller med handduk, försök istället att skrapa bort eventuella trådrester med exempelvis ett plastkort. Efter att trådarna är borta kan riktigt varmt vatten lindra smärtan. Is, salubrin, kortison och xylocain kan också lindra.

Annons

Kisset då? Nja, det finns inget vetenskapligt stöd för att det funkar, så för andra strandbesökares trevnad skulle vi avråda från det…

9. Badklåda

badklåda

Symtom:

Badklåda låter otrevligt, men det är ofarligt. Det orsakas av cerkarier, små parasiter som gräver sig in i huden och ger klåda och utslag som påminner om myggbett.

Så undviker du:

Parasiterna lever oftast i sjöar, framförallt på grundare, varmare vatten där parasiterna frodas bättre, vilket gör att barn drabbas oftare eftersom de badar längre och ofta håller till i vattenbrynet.

Behandling:

Badklåda är självläkande och utslagen brukar försvinna efter någon vecka. Men behövs det kan man lindra klådan med lite aloe vera eller andra klådstillande medel.

Se ocksåbadsårsfeber kan ge blodförgiftning.

10. Skrubbsår

skrubbsår. foto: Frank May

Symtom:

Ytligt sår där det yttre hudlagret skavts av utan att muskler, senor eller nerver skadats.

Så undviker du:

Annons

Skrubbsår är absolut vanligast hos barn så klart, men olyckan kan vara framme även för vuxna. Ta det försiktigt och ha kläder med tunna, långa armar och ben, det ger dessutom effektivt skydd mot solen.

Behandling:

Skrubbsår hör sommaren till, men det tröstar inte när olyckan är framme. Börja med att tvätta händerna och tvätta såret med tvål och vatten. Är det mycket smuts och grus, prova att borsta försiktigt med en ren och mjuk tandborste – såret är ganska bedövat de första minuterna efter skadan, så du kan borsta utan att det gör ont. En pincett kan vara till hjälp för att få bort grus.

Är det mer som behöver lösas upp, lägg över en blöt kompress en halvtimme och gör det mycket ont kan du prova att styrka på lite xylocain och låta verka i fem minuter innan du fortsätter. Låt sedan såret lufttorka och sätt på ett plåster. På exempelvis knän kan det vara bra med en elastisk linda för att hålla plåstret på plats. Asfaltrester kan ge fula ärr, så är det svårt att få bort, vänd dig till vårdcentralen.

11. Soleksem

soleksem

Symtom:

Om huden blir röd brukar de flesta av oss märka det och gå in. Är det för sent uppstår sveda och små vattenfyllda blåsor.

Annons

Så undviker du:

Förhoppningsvis har vi lärt av våra egna misstag och nuförtiden blir både barn och vuxna sällan solsvedda. Barn har dessutom svårare att hantera värme, så de blir ofta knallröda för att de inte kan kyla ner sig och skärrade föräldrar ser till att gå in i skuggan och smörja på mer solkräm i god tid. Stående tips är att undvika solen när den står som högst och att smörja sig med minst spf 15, gärna högre, under sommaren. Smörj på nytt varannan timme.

Behandling:

Om oturen skulle vara framme; badda med kalla handdukar, håll dig undan solen några dagar och smörj med kylbalsam eller aloe vera. Efter två års ålder kan du smörja med lindrande kortisonsalva.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177, Giftinformationscentralen, Astma- och allergilinjen, Anticimex

Bilder: TT, Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Så får du myggbett att sluta klia – och 4 huskurer att skippa

TBE-säsongen är igång – här är allt du behöver veta

Annons