3 steg: Så gör du för att ta dig ur krisen
Livsstigen är full av backar, och de går både uppför och nedför. När uppförsbacken känns för brant kan de klyschiga råden som vännerna ger kännas provocerande och onödiga. Vi har alla hört varianterna: ”Efter regn kommer solsken”, ”Allt händer av en anledning”, ”Upp och hoppa, det blir snart bra”. Det sägs av all välvilja, men ändock kan uttalanden som dessa få ilsken lava att spruta ur öronen på oss.
Läs även: ”Jag fick cancerbeskedet när jag planerade mitt drömbröllop”
I boken 21 Days to Resilience (direkt översatt 21 dagar till motståndskraft) ger författaren och psykologen Zelena Montminy vetenskapliga tips på hur man kommer igen efter efter en tuff period. Hon understryker dock vikten av att också få må dåligt. Det är nödvändigt att ibland vara olycklig för att kunna finna lyckan, säger hon enligt tidningen Health.
Så gör du för att ta dig ur krisen
Sätt dig själv i första rummet
Ta reda på var felet ligger. Innan du kan göra fixa problemet måste du fokusera på dig själv, inåt.Hur känner du? Hur tänker du? Hur reagerar du fysiskt på olika situationer? Genom att rannsaka sitt beteende och hur kroppen reagerar får man en bättre förståelse för var problemet ligger, menar Montminy.
Läs även: Isabelle, 23: Jag försökte ta mitt liv
Acceptera det du inte kan förändra
Många har missuppfattat vad acceptans verkligen innebär. Det betyder inte att du ska luta dig tillbaka och låta stormen virvla vidare runt dig. Istället tycker Zelena Montminy att man ska acceptera mer aktivt. ”Vi måste acceptera omständigheterna, men samtidigt arbeta för att förändra situationen vi inte trivs i”, säger hon enligt Health. Samtidigt understryker hon att vissa saker inte går att förändra. Då är det viktigt att komma ihåg att ingenting i livet varar för alltid – inte ens det hemska.
Ignorera inte dina känslor
Att sätta på sig ett leende för att slippa frågorna kanske verkar som en bra lösning till en början. Men att försöka hålla känslorna i schack kan ställa till rejäla problem mentalt. För att bygga så kallad emotionell intelligens är det väldigt viktigt att tillåta sig känna, och att uttrycka det man känner.
Det är också viktigt att vara specifik när man funderar över sina känslor. Är du arg eller frustrerad? Sårad eller irriterad? Genom att verkligen hitta roten till känslan får du mer förståelse och kan därefter reagera utifrån rätt känsla.
Läs även: Veronica: Jag älskar min otrogne man
Samtliga steg handlar om att hitta just roten till problemet och roten till dina känslor, och genom att göra det kommer du förhoppningsvis snabbare att komma på benen igen.
Källa: Health