5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriterad
Händer det att du väser något syrligt till din partner – eller dina barn – som kanske är lite ur proportion? Du är inte ensam, och det är så klart helt mänskligt. Men vissa ovanor tänker vi inte ens på kan påverka vårt humör, samtidigt som de är ganska onödiga.
Livsstilsmagasinet HuffPost har sammanställt fem vanor experter inom psykoterapi rekommenderar att man försöker vänja sig av med för att bli mindre lättretlig i vardagen.
5 vanor som kan göra dig lättretlig eller nedstämd
1. Du sträckkollar på serier som gör dig nedstämd
Om man under långa perioder sitter och tittar på mycket känslomässigt dränerande innehåll, så kommer det så klart att påverka humöret. Särskilt viktigt kan det vara att tänka på när man väljer vad som konsumeras innan läggdags.
Att sträckkolla en blodig krimserie kanske inte gör det bästa för din kommande natts sömn – vilket kan resultera i att det dåliga humöret följer med dig även nästa dag.
2. Du äter inte när du är hungrig
Att bli ”hangry” (hungry – angry) är på riktigt. Även om man inte själv alltid förstår att det är mat man behöver så tenderar ens toleransnivå för yttre intryck att bli betydligt lägre när det gått lite för länge mellan måltiderna.
När vårt blodsocker är lågt triggas dessutom mängder med hormoner, exempelvis kortisol, vilket gör att vi känner oss mer stressade.
3. Du stannar inomhus hela dagen
Att inte sätta sin fot utanför dörren en hel dag gör för det flesta att man blir mosig i både kropp och knopp. Ha som regel att som minst alltid ta sig ut på en 30 minuters promenad under dagtid varje dag för att låta d-vitaminet i solen pigga upp.
4. Du kollar på varje notis på mobilen direkt
Det finns många olika studier som mätt hur mycket den genomsnittliga människan kollar på sin telefon per dag, och resultaten varierar men ungefär brukar man säga att det ligger runt 50 gånger per dag.
Lägg då till det faktum att det tar cirka 20 minuter innan man kan återfå fullt fokus igen efter att ha blivit avbruten. Detta stör uppenbarligen vår hjärnas förmåga att koncentrera oss på annat vi gör och kan leda till att vi blir mindre produktiva. Något som i sin tur tenderar att göra oss frustrerade, stressade och på dåligt humör.
5. Du konsumerar mycket negativa nyheter
Nyheter är (tyvärr) i regel negativa, och behöver i viss utsträckning vara det. Men det kan bli för mycket – särskilt mitt i en pandemi då det inte känns som man läser om något annat än död och sjukdom.
Känner man att detta gör en nedstämd kan det vara bara att begränsa sin nyhetskonsumtion, eller söka sig till sajter där mer positivt innehåll presenteras för att väga upp det tunga nyheterna.
Källa: HuffPost
Foto: TT