5 vanor som kan påverka din livslängd
Att få leva ett långt och lyckligt liv, är något som de allra flesta vill uppnå. Även om vår livslängd till stor del beror på genetik, bör du, enligt läkarna, se över dina dagliga vanor för att maxa chansen till ett långt och hälsosamt liv, enligt Huffpost.
Med inspiration av Huffpost listar vi 5 dagliga vanor du bör se över:
1. Du planerar inte för din ekonomiska framtid
När vi går i pension runt 65 år, kan det bli så att vi faktiskt lever 30 år till efter det. Enligt läkaren Heather Whitson, chef för Duke Aging Center i North Carolina, träffar hon många patienter som blir förvånade över den tanken. De menar att de aldrig har förväntat sig att leva så länge, att de måste försörja sig i så många år efter pensionen.
– Det är fantastiskt när människors mål är att öka sin aktiva livslängd och hälsa. Men de borde veta att de måste planera för det ekonomiskt. Något jag ser som geriatriker som är sorgligt, är att människor överlever sina besparingar, säger Heather Whitson till Huffpost.
2. Du tränar inte
Det har nog inte undgått så många att träning är bra för vår hälsa.
Enligt Whitson är träning fantastiskt och menar att om vi skulle kunna använda träning i pillerform, skulle det sätta många vårdgivare i konkurs. Hon säger till Huffpost att det verkligen är bra för humöret, vikten, dina ben, ditt hjärta och din hjärna.
3. Du prioriterar inte ditt sociala liv
Det är sedan länge känt att socialisering främjar vår psykiska hälsa. Ju mer tid vi kan interagera med andra människor, desto större chans till ett längre liv, menar Lee Lindquist, läkare i geriatrik. Hon säger till Huffpost:
– Ju mer socialisering du kan göra med människor som ger dig glädje eller ger dig lycka, det är saker som definitivt kommer att hjälpa dig att åldras frisk och förbättra din livslängd.
4. Inte tillräckligt mycket sömn
Lika viktigt som det är att äta en hälsosam kost och röra på sig, är det också att vi får tillräckligt med sömn. Vuxna behöver 7–9 timmars sömn varje natt. Men med åldern kan det bli så att sömnmönstret förändras. Det är helt normalt enligt läkarna. Men vissa tillstånd som exempelvis sömnapné bör behandlas.
5. Se över medicinerna – vissa är inte idealiska för äldre
En del mediciner du börjar äta i 40-50 års åldern, behöver du faktiskt inte äta när du blir äldre, enlgit läkaren Lee Lindquist.
– Vissa mediciner är inte idealiska för äldre personer. De kan orsaka tankeproblem och utgör en större risk för att du lättare kan ramla. Så prata med din läkare om huruvida du fortfarande behöver några av dessa mediciner, eller inte, säger Lee till Huffpost.
Foto: TT/Shutterstock