6 onödiga vanor – som dränerar dig på energi
Några koppar kaffe, frukt och kanske någon chokladbit eller snus. Många ser till att fylla på med energi mellan måltiderna. Men tänker kanske inte lika mycket på vad energin sedan går till och om det går att optimera olika uppgifter.
– Båda är lika viktiga, men vi underskattar ofta vad som kan tära på vår uthållighet, säger Tyson Lippe, psykiater på Heading Health, till HuffPost.
Så vad tar onödigt mycket energi i vardagen? Med inspiration av HuffPost listar vi sex energitjuvar som kanske dränerar dig mer än du tror.
1. Stökig arbetsmiljö stjäl fokus
Har du ofta en samling halvtomma kaffekoppar och glas på skrivbordet vid slutet av dagen eller kanske flera ostrukturerade pappershögar? Om så är fallet kan detta faktiskt påverka din energinivå. Det tar ofta längre tid och kräver mer mentalt fokus att slutföra arbetsuppgifter i en stökig miljö eftersom det finns annat som omedvetet distraherar en. Så hur skapar man mer ordning och reda?
– Jag råder människor att ägna 10-15 minuter varje dag åt att städa sitt arbetsområde samtidigt som de lyssnar på lugnande musik. Detta kan skapa ett positivt beteendemönster, säger Leela Magavi, psykiater vid Community Psychiatry och MindPath Care Centers, till HuffPost.
2. Dålig hållning gör dig tröttare
Att byta arbetsmiljö under dagen och jobba från soffan i några timmar kan kännas otroligt skönt. Men sitter du hopsjunken som Quasimodo i Ringaren i Notre Dame så kommer det påverka din energinivå. Dålig hållning belastar muskler, leder och ligament, vilket gör att kroppen måste arbeta hårdare för att kompensera. Detta kräver såklart energi, och du blir tröttare. Så tänk på din hållning – och undvik krum rygg så gott det går! Ergonomiska kontorsstolar, kuddar och träningsövnignar kan också hjälpa dig att sitta rakare i ryggen.
3. En överfull kalender tynger
Det finns flera fördelar med att planera in aktiviter i förväg – och många kan nog knappt klara sig utan sin kalender. Den hjälper oss att strukturera vår tid och påminner oss om viktiga aktiviteter och händelser. Men att fylla kalendern till bristningsgränsen kan få negativa konsekvenser. Om du alltid har en fullsatt kalender blir du mindre flexibel och den långa listan av åtaganden kan leda till ökad förväntansångest och försämra din koncentration. För därför att hitta balans. Planera in möten, familjeaktiviter och andra viktiga händelser som du behöver komma ihåg – men lämna utrymme för spontana aktiviter och återhämtning.
4. Ytliga andetag påverkar syretillförseln
Du andras ungefär 25 000 andetag om dagen, och skulle inte klara dig många minuter utan luft. Andningen sker automatiskt, men när du är spänd eller stressad andas du troligtvis mer ytligt. Detta minskar mängden syre i kroppen, vilket kan göra dig trött. Om du känner att det är lite väl mycket som händer på jobbet eller hemma kan det därför vara en bra idé att ta en paus, slappna av i axlarna och fokusera på dina andetag. Du kan även börja och avsluta dagen med några medvetna djupa andetag, där du tänker på att andas med magen, inte uppe i bröstet.
5. Du svarar alltid i telefon
Svarar du alltid när det ringer? Om svaret är ja kanske du ska börja fråga dig själv om du måste ta samtalet nu, eller om du kan ringa upp om en liten stund. Avbrottet kan vara en riktig energitjuv och det kan ta över 20 minuter att återfå fokuset efteråt. För att minska antalet avbrott kan du sätta gränser, be kollegor, vänner och familjemedlemmar att höra av sig under en bestämd tid eller skicka ett sms om det inte är brådskande. På så sätt behöver du inte vara lika tillgänglig och kan lättare fokusera på det du har framför dig.
6. Du skjuter upp små uppgifter
Det är lätt att tänka “det kan vänta, jag gör det sen” om uppgifter som man skulle kunna bocka av på några få minuter. Men om du gör det tillräckligt ofta kan småsaker som att vattna blommorna eller byta en glödlampa kännas krävande och mentalt dränerande efter ett tag. En lång “jag borde göra-lista” kan dessutom skapa skam och förväntadångest, enligt Tyson. För att minska stress och trötthet som är förknippad med en oändlig att-göra-lista rekommenderar han att man tar tag i uppgifter som tar max 5 minuter direkt. Om det inte går, skriv ner dem på en att-göra-lista och avsätt en specifik tid i veckan för att beta av dem.
– Det omvandlar en negativ feedbackloop av skam till en positiv loop av prestation och produktivitet, och omvandlar en tärande upplevelse till en energigivande, säger han till HuffPost.
Foto: TT/Shutterstock