70 procent upplever psykisk ohälsa under eller efter graviditeten
När 1 000 kvinnor fick svara på frågor kring hur de upplevde sin graviditet, och första tiden efter, svarade hela 70 procent att de upplevde psykisk sjukdom under graviditeten eller efter. 36 procent hade ångest, 18 procent hade upplevt det som kallas baby blues (nedstämdhet en kortare period efter förlossningen), och 12 procent gick in i depression efter födseln. Det här skriver Women's Health, som hämtar siffrorna från en studie gjord av The Baby Show.
Nära två tredjedelar upplevde också att deras självkänsla hade påverkats negativt efter att de blivit föräldrar. Den största oron man upplevde kom av rädslan för att man inte visste vad som skulle hända, det okända. I studien framkom också att hela 51 procent svarade att de skulle vända sig till släktingar med sina funderingar, före att gå till en barnmorska eller läkare.
Vi stämmer inte av depressiva symptom hos gravida
Här i Sverige upplever mer än var tionde gravid eller nybliven mamma psykisk ohälsa, och många av dem får ingen behandling, enligt en artikel från Malmö Universitet.
”Vår studie visar hur viktigt det är att upptäcka depressiva symptom redan i tidig graviditet och behovet av att använda standardiserade screeningmetoder”, säger Hafrún Finnbogadóttir, universitetslektor vid Malmö universitet.
Alla mammor till nyfödda ska i Sverige, när barnet är 6–8 veckor erbjudas en screening för depression av barnavårdscentralen, genom ett enkät där man uppskattar hur man mår. Men man stämmer i dagsläget inte av depressiva symptom hos gravida.
Psykisk ohälsa redan vid inskrivning hos barnmorskan
I studien som Hafrún Finnbogadóttir hänvisar till kom det fram att över sex procent av de nära 2 000 gravida kvinnor som ingick i studien hade depressiva symptom redan vid inskrivningssamtalet hos barnmorskan.
Siffrorna väcker frågor om hur vården kring psykisk hälsa för nyblivna mammor ser ut.
”Man måste diskutera med kvinnorna. Det är också viktigt att se över rutinerna och vara mer uppmärksam på kvinnor i tidig graviditet som har depressiva symptom. I flera länder är det rutin att screena gravida för depression. Mina internationella kollegor är förvånade över att vi inte har denna rutin i Sverige”, säger Hafrún Finnbogadóttir.
Foto: TT
LÄS MER:
Förlossningsdepression – här är vanliga symptom
Chrissy Teigen om sin förlossningsdepression: Jag trodde inte att det kunde hända mig
Pappor får också förlossningsdepression – vanligaste symptomen