Agnes Wold: Därför behöver du inte tillskott av D-vitamin på vintern
På vintern är soltimmarna betydligt färre för oss här i Sverige och trots att det är mitt på dagen kan det ibland kännas som att solen inte riktigt orkar upp. Eftersom vi får mindre ljus under vinterhalvåret blir vi därför generellt tröttare. Vi sover också sämre under den här tiden på grund av att sömnen blir mer lättstörd.
Bristen på ljus påverkar vårt humör och även vår energi. Utöver att vara noggranna med sömn och motion tar många också tillskott av D-vitamin för att ge kroppen en extra energi-boost. Men fungerar det verkligen?
I podden fråga Agnes med programledaren Christer Lundberg och Agnes Wold som är professor i klinisk bakteriologi, behandlas lyssnarfrågor om bland annat just D-vitamin.
Så får du i dig D-vitamin
D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen. Men det går också att få i sig via maten. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. En del av våra vanliga livsmedel som lättmjölk och margarin är också berikade med vitaminet. Även kött och ägg innehåller D-vitamin.
På sommaren när solen skiner räcker det med att vara utomhus med bara ärmar i upp till en kvart 2-3 gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
Livsmedelsverket rekommenderar dock att vissa grupper tar kosttillskott med D-vitamin. Det gäller för vuxna över 75 år och barn under två år.
Blir man piggare under vintern om man äter D-vitamin tillskott?
I podden fråga Agnes ställs en lyssnarfråga om D-vitamin. Lyssnaren upplever sig tröttare under vintern och undrar om man blir piggare av att äta tillskott av D-vitaminer under vinterhalvåret.
Agnes Wold menar att det länge varit en hajp, även i forskarvärlden, kring att tillskott av D-vitamin skulle vara nödvändigt. Men numer menar hon att studier visat att D-vitamintillskott inte är så bra som man tidigare trott.
Däremot berättar hon att svår och långvarig brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan". Det visar sig som mjukt och missformat skelett hos barn och benuppmjukning hos vuxna. Men Agnes Wold menar att vi inte ska vara oroliga för D-vitaminbrist i Sverige trots våra få soltimmar.
– Du får inte D-vitaminbrist om du är utomhus litegrann i solen och sen äter vanlig mat, säger Agnes Wold.
På frågan om det går att bli piggare av att äta D-vitaminer under vintern svarar hon:
– Det hjälper inte med D-vitamin mot vintertrötthet, spara pengarna och köp något trevligt istället.
Livsmedelsverket: Kan behövas tillskott ibland
Oavsett vilket tillskott man funderar på om man behöver äta extra av så ska man kolla upp det innan man börjar ta dem. För att se om man redan får i sig tillräckligt eller faktiskt skulle må bra av extra.
Enligt Livsmedelsverket kan det framför allt handla om personer som inte äter alla sorters livsmedel, eller som har någon sjukdom som leder till ökat behov. När det gäller just D-vitamin kan det till exempel handla om att man inte redan äter fisk eller D-vitaminberikad mat.
Källa: sveriges radio.se, Livsmedelsverket
Foto: TT