Fler tar D-vitamin mot corona – nu varnar Livsmedelsverket
Under året 2020 har det gjorts en hel del forskning kring sambandet mellan coronaviruset och d-vitamin. En studie, som vi skrev om i september, visade att brist på d-vitamin kunde öka risken för att drabbas av covid-19 – samt att bli allvarligt sjuk i sjukdomen.
I studien tittade man på 489 personer som hade mätt sitt d-vitamin i blodet en tid innan de testades för coronaviruset.
Efter att det blev känt började många köpa på sig tillskott av vitamin D, troligtvis i ett försök att boosta immunförsvaret och hålla viruset på avstånd. Enligt branschorganisationen Svensk egenvård har försäljningen av d-vitamin slagit alla rekord under året.
För mycket d-vitamin farligt
Något alla inte är medvetna om är dock att många av tillskotten med vitamin D som finns på marknaden innehåller alldeles för höga nivåer av vitaminet, högre än Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet anser är säkert för dagligt intag. Nu går Livsmedelsverket ut med en varning.
– Man ska vara medveten om riskerna med att ta så här höga doser. Det finns inte heller några extra hälsofördelar med att göra det, säger Bettina Julin på Livsmedelverket, till SVT.
Lider du inte av d-vitaminbrist finns det alltså ingen poäng med att äta tillskott. Istället utsätter du dig för risken att bli förgiftad.
För höga doser av d-vitamin kan leda till att man får höga nivåer av kalcium i blodet, som sedan lagras i njurarna och kan orsaka njursvikt. Det är nästan omöjligt att få i sig för mycket d-vitamin via maten, utan det är kosttillskott som är den stora risken, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Hur vet man om man har D-vitaminbrist?
Hur vet man om man har brist på d-vitamin? Symtom på d-vitminbrist är inte alltid så tydliga, och brist kan bara konstateras med ett blodprov.
– Om du sällan vistas ute, bär heltäckande klädsel eller har mörk hud har du sannolikt D-vitaminbrist. Om du inte äter fisk eller berikade mjölkprodukter har du sannolikt D-vitaminbrist på vintern, har Mats Humble, psykiater, överläkare och forskare vid universitetssjukhuset i Örebro och specialist på D-vitamin, tidigare sagt till Aftonbladet.
D-vitamin som skydd mot corona saknar stöd
Resonemanget kring att d-vitamin skulle skydda mot covid-19 saknar ännu evidensvaserat vetenskapligt stöd, och experter anser att vi överdriver betydelsen av vitaminets roll i pandemin.
– Man hittar många studier med samband mellan låga D-vitaminnivåer och diverse olika problem och sjukdomar. Men när man sedan gör randomiserade studier så ser man inte de effekterna, säger säger Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi till SVT.
D-vitamin har tidigare också påståtts skydda mot benskörhet, benbrott, hjärt-kärlsjukdom och till och med cancer – men även här kan sambanden ifrågasättas menar experter.
Källa: Livsmedelsverket, SVT, Aftonbladet, Läkartidningen, MåBra Foto: TT
...
Läs mer:
Har du vitaminbrist? Här är diffusa symtomen