Har du vitaminbrist? Här är diffusa symtomen
Vitaminbrist ger ofta diffusa symtom som man lätt kan misstolka som andra krämpor, så som trötthet, yrsel och huvudvärk.
Därför är det bra om du själv håller koll på att du får i dig de vitaminer du behöver. För vissa vitaminer är verkligen livsnödvändiga.
– Eftersom kroppen inte kan producera vitaminer själv är det viktigt att du får i dig dem med maten för att må bra och hålla dig frisk. Ät mycket frukt, grönt och bär, gärna fisk flera gånger i veckan, baljväxter, bra flytande fetter, som raps- och olivolja och mat med fullkorn. Byt mat ofta på tallriken så du får i dig det du behöver, säger Emily Sonestedt, docent i nutrionsepidemiologi och kostforskare vid Lunds universitet.
Vitaminbrist kan visa sig på olika sätt, beroende på vilket näringsämne som saknas i kroppen.
– De allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer. Man måste oftast komma långt under det rekommenderade intaget för att få en faktisk brist.
Tecken på d-vitaminbrist
D-vitamin är nyckeln till kroppens immunförsvar och är ett av de vitaminer vi riskerar att få för lite av i Sverige.
På sommarhalvåret räcker det att vara ute i solen en kvart om dagen för att ladda D-vitamindepåerna helt. Den mörka årstiden är kosten den enda D-vitaminkällan.
– D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk, som lax, sill och makrill, ägg och kyckling, berikade mjölkprodukter och växtbaserade drycker som havre- och sojamjölk, smör och margarin. Tack vare ökad berikning av livsmedel behöver allt färre ta D-vitamintillskott. Personer som inte äter fisk och mat som berikats kan behöva tillskott, säger Emily Sonestedt.
D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och upprätthålla ett starkt skelett. Långvarig och svår brist kan leda till osteomalaci, benuppmjukning hos vuxna. Barn kan få rakit som leder till ett mjukt och missformat skelett. Engelska sjukan har blivit allt vanligare i hela Europa, även i Sverige.
– En bristsjukdom som rakit uppstår bara i extrema fall. Personer med mörk hud drabbas lättare av rakit och barn till mödrar med låga D-vitaminnivåer i kroppen kan födas med rakit.
Alla som får begränsat med sol eller inte äter fisk och D-vitaminberikade produkter behöver tillskott. En annan riskgrupp är barn under 2 år och äldre över 75, särskilt om man sällan är ute i solen.
– Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna får i sig en dos på 10 mikrogram D-vitamin varje dag. För personer över 75 ligger nivån på 20 mikrogram om dagen året om. Som jämförelse innehåller en abborre 20-30 mikrogram D-vitamin.
Framförallt under den mörka delen av året när vår hud inte längre kan ta upp det livsviktiga solvitaminet på bar hud.
– Symtomen på D-vitaminbrist är ofta diffusa.
Liten brist kan orsaka trötthet och hudsymtom och immunförsvaret påverkas, man blir lättare sjuk, säger Emily Sonestedt.
Är det farligt att få i sig för mycket d-vitamin?
Kan man få för mycket D-vitamin? Emily Sonestedt varnar för att överskrida den övre gränsen på 100 mikrogram per dag under en längre tid.
– För mycket kan göra mer skada än nytta. Av den forskning som bedrivs av vitamin D är det inget som tyder på att mycket höga doser ska vara bättre, snarare blir det toxiskt och ger förgiftningssymtom och kan skada inre organ, säger hon.
Vad är skörbjugg?
Skörbjugg är en bristsjukdom som har blivit allt vanligare på senare år. C-vitaminbrist ger symtom som trötthet, svaghet och irritation och vid allvarlig brist extrem trötthet, tandköttsinflammation och tandlossning.
– Allvarlig C-vitaminbrist, skörbjugg, beror på att kroppen av någon anledning inte får tillräckligt med det C-vitamin, säger Emily Sonestedt.
Däremot är det ganska vanligt med för lågt intag av folsyra, särskilt hos kvinnor. Folsyra, vitamin B9, blir till B-vitaminet folat i kroppen och är särskilt viktig för kvinnor i fertil ålder.
Folsyra: Tecken på brist
Folsyrabrist kan ge ospecifika symtom som trötthet, yrsel och huvudvärk, som man kanske inte alltid förknippar med vitaminbrist, den kan även leda till anemi, blodbrist, berättar Emily Sonestedt.
– Bristen beror framförallt på alltför ensidig kost eller tarmsjukdom, som celiaki. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med folsyra och man kan behöva ta kosttillskott om man planerar att bli gravid.
Orsakerna till vitamin B12-brist kan variera, men oftast beror det på att man inte får i sig tillräckligt genom kosten. Vitamin B12 behöver för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. De vanligaste symtomen av B12-brist är på grund av anemi, blodbrist, och kan göra dig trött och orkeslös, du blir lättare andfådd, får yrsel, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och hjärtklappning.
– Brist kan lätt uppstå om du äter en vegankost eller om upptaget minskar med stigande ålder. Oftast beror bristen på en delvis ärftlig störning i magsäcken eller inflammation, som ger ett nedsatt intag och i de fallen behövs tillskott eller injektioner, säger Emily Sonestedt.
Foto: TT
LÄS MER:
5 tecken på att du har brist på folsyra
Så mycket c-vitamin finns i apelsin jämfört med andra citrusfrukter