Nya taigafästingen sprider sig i Sverige – här finns den
Den för Sverige nya fästingensorten taigafästingen, sägs ha sitt ursprung i öst. Framför allt härjar den ”ryska fästingen” i östra och centrala Ryssland samt i Baltikum och forskare tror att den kommit till Sverige via djur såsom älgar och fåglar.
Här härjar tajgafästingen – områden i Sverige
Framför allt hittar man taigafästingen i Sveriges norra delar, i bland annat Kalix, Överkalix, Sorsele och Bräcke. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gjort över 300 analyser på insamlade fästingar från Norrbotten, vilka visat att över 80 procent varit just taiga-arten, och inte den ”vanliga” fästingen.
– Det kan innebära att vi får nya områden med TBE-smittor, och då måste man i de här områdena veta hur man gör med fästingar och om det eventuellt behövs vaccinering, säger Anna Omazic, forskare vid SVA, till SVT Nyheter.
Det är oklart om fästingen kommer stanna i norr eller fortsätta sin resa söderut i Sverige. Forskarna tror nämligen att den kunnat etablera sig i norr just på grund av dess kyliga klimat.
Så farlig är nya fästingsorten – ”30 procent dödlighet”
För det mänskliga ögat går det inte att se skillnad på en vanlig fästing och en taigafästing. Men tajgafästingen är både tåligare och kan bära på andra varianter av TBE-viruset, gentemot det vi normalt stöter på här i Sverige.
– Det är en sibirisk variant och en sibirisk variant som kallas Far Eastern, som enligt äldre studier visar på 30 procents dödlighet, säger forskaren Guiolio Grandi, till Aftonbladet.
Skyddar TBE-vaccin mot taigafästingen?
Det positiva är att om man är vaccinerad mot TBE, så skyddar vaccinet mot fästingburen hjärninflammation av alla virustyper. Detta då de är nära besläktade och antikropparna utgör ett bra skydd mot alla typer.
Observera att du behöver vänta sju dagar med att vaccinera dig mot TBE om du tagit vaccinet mot covid-19.
Fästingsäsongen 2021
Fästingsäsongen började ungefär i mars och brukar officiellt upphöra i november. Som absolut mest är det dock i månaderna april-juni. Huruvida man råkar ut för fästingar eller inte brukar vara oerhört individuellt. Här kan du läsa mer om vilka personer fästingar generellt dras till – och hur man undviker dem.
Se också – så tar du bort en fästing på bäst sätt och så behandlar du ditt fästingbett.