Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Amanda blev hjärtsjuk av energidrycker: "Orkar nästan inget"

16 okt, 2024
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
När Amanda var 20 år vaknade hon en natt med stark hjärtklappning. Det visade sig vara en hjärtrytmsrubbning, triggad av överkonsumtion av energidrycker.
– Jag har förstått nu att energidryckerna skadade mitt hjärta i det tysta, berättar hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka påBrand logo
Så hanterar du ADHD på jobbet – tre saker att tänka på

Amanda var bara 20 år gammal när hon vaknade en natt med stark hjärtklappning. Det visade sig så småningom vara hjärtsjukdomen ektopisk förmakstakykardi, en av de vanligaste hjärtrytmsrubbningarna, triggad av flera års överkonsumtion av energidrycker. Nu vill hon varna alla.

– Jag hade inga direkta besvär, trots att jag kunde dricka 3–5 burkar om dagen, den första ungefär klockan 7 på morgonen och den andra vid 10. Jag kunde få lite hjärtklappning ibland, berättar Amanda Karlsson, 24 år och från Mölndal.

Amanda blev lugn av koffeinet i energidrycken

Eftersom Amanda också har ADHD fick hon en lugnande effekt av koffeinet, vilket kan hänga ihop med ADHD-hjärnans dopaminbrist, och det tror hon också är förklaringen till att just hon drack så mycket.

Annons

– Det kändes ”tryggt” på något sätt. Jag gillade det på en gång, från första burken som jag drack som tolvårig, då en anhörig som inte kände till riskerna köpte ut till mig som blivit nyfiken och ville prova. Detta vill jag verkligen föra fram. Köp inte energidryck till barn, betonar Amanda.

Den natten i november 2020 när hon vaknade med stark hjärtklappning, så trodde hon först att hon hade fått covid-19, som så många andra just då. Hon kände sig trött och orkeslös, kunde knappt lyfta armarna, svettades och blev svimfärdig när hon försökte gå ut med hunden.

"Jag kunde se hur snabbt mitt hjärta slog"

– Jag kunde också både höra och se på bröstkorgen hur snabbt mitt hjärta slog. Jag misstänkte ju att något var fel, så på morgonen kontaktade jag vårdcentralen, men fick mest höra hur ovanligt det var med hjärtproblem i min ålder. Några timmar senare så tog jag mig ändå till jourcentralen, och väl där blev jag jättebra bemött. De såg med en gång att något var fel och skrev en remiss till akuten, säger hon.

Annons

På akuten kunde inte ens hjärtläkaren förstå förändringarna på hennes EKG, så hon blev inlagd på hjärtintensiven för dygnet-runt-övervakning och fick några dagar senare diagnosen ektopisk förmakstakykardi, förkortad EAT. Tillståndet innebär att en grupp celler i hjärtat har blivit onormalt aktiva och börjat sända ut elektriska signaler som är snabbare än sinusrytmen, hjärtats naturliga pacemaker.

– Man tror att jag kan ha haft det som en underliggande hjärtsjukdom även tidigare, men att den blommade ut först efter att hjärtat tagit skada av flera års missbruk av energidryck som gjorde mitt hjärta så stressat. När jag fick diagnosen så blev jag såklart ledsen. Många i min omgivning hade ju varnat mig för riskerna med att dricka energidrycker, så jag skämdes mycket för att jag inte hade lyssnat, säger hon.

Blir yr och andfådd av vardagsmotion

Idag har stora delar av hennes liv påverkats. Trots att hon äter flera hjärtmediciner så är det fortfarande svårt med vardagsmotionen.

Annons

– Tidigare kunde jag gå hur långt som helst, men nu blir jag yr och andfådd efter bara en liten stund. Jag har aktivitetsersättning, och jobbar inte, vilket beror på både mina hjärtproblem och annan ohälsa. Men det här har ju också påverkat min familj och hur de mår. De är väldigt oroliga för mig, och hör av sig till mig flera gånger om dagen. Jag vill verkligen varna alla från att bli beroende som jag.

Hon vill särskilt rikta några ord till kvinnor.

– Jag tror att många kvinnor känner sig väldigt trötta idag, och ser energidryck som en smart lösning. Men om du verkligen blir sjuk, som jag blev, så kommer du tyvärr bli ännu tröttare och segare ...

Se även: 5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckanBrand logo
Se även: 5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan

Foto: Privat

Annons