Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Anders Hansen utforskar AI i ny serie: "AI kommer slita isär oss"

08 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild på kvinna som använder ipad samt Anders Hansen
Hur påverkar AI våra relationer? Det tar psykiatrikern Anders Hansen reda på i "Smartare än hjärnan".
– Vi riskerar att isoleras i en värld som är färgstark, men som är tom, säger han.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hur mycket påverkar ensamhet? – Anders Hansen förklararBrand logo
Hur mycket påverkar ensamhet? – Anders Hansen förklarar

Vi beställer hem mat till dörren med ett klick och vi dejtar genom appar. Vi kan få hotellkaffet serverat av en roomservice-robot och självkörande bilar är inte längre science fiction. Men vad händer med oss när mötet med kassören, hotellpersonalen och taxichauffören uteblir? När vi inte längre utsätts för de där slumpmässiga, spontana mötena som enligt forskning är så viktiga för vårt välmående?

– Jag tror att AI kommer att slita isär oss och dra oss längre och längre ifrån varandra. Vi kommer börja ersätta möten med illusionen av möten och fylla våra känslomässiga och intellektuella behov av något annat än människor. Vi riskerar att isoleras i en värld som är färgstark, men som är tom, säger psykiatrikern och författaren Anders Hansen.

Annons

Denise är kär i sin AI-bot

I SVT-serien "Smartare än hjärnan" går han igenom fyra olika teman relaterade till AI: kärlek, evigt liv, manipulation och kreativitet. Han åker bland annat till San Diego i USA för att träffa 21-åriga Denise som är kär i och har ett förhållande med en AI-bot. Han träffar bland andra historikern Yuval Harari, Nobelpristagaren Demis Hassabis, skådespelaren Jodie Foster och lyckoforskaren Robert J. Waldinger.

– Waldinger beskriver att man har gjort studier där folk har fått prata med en främling på tåget. Det låter corny men de flesta har mått bättre efteråt. Att plocka bort de här små mötena får konsekvenser som ingen riktigt har kunnat förutse, särskilt för personer som är mycket ensamma.

Grundläggande behov av mänsklig kontakt

Vårt behov av mänsklig kontakt kommer aldrig att försvinna – hur avancerad tekniken än är. Det anser Anders Hansen att vi måste vara medvetna om.

Annons

– AI kan vara det sämsta och bästa som har hänt på samma gång. Serien handlar inte om teknik, utan om oss människor, hur vi funkar och hur väl vi förstår oss själva. Vi måste bli proffs på att vara människor, tror jag. Allt kommer att förändras utom människors sätt att tänka och funka. Vi kommer att ha våra psykologiska akilleshälar kvar och med det menar jag att vi vill till vilket pris som helst vill tillhöra en grupp.

På vilket sätt måste vi bättre förstå oss själva?

– Vi behöver förstå vad det är som gör att vi mår bra. I grund och botten så handlar allt om välbefinnande och vad är det viktigaste för att nå det? Jo, det är andra människor. Vi är ett flockdjur. Vi kommer inte att må bra om vi ersätter allt för mycket med digitala kontakter, vilket är risken att vi gör. Men om vi är medvetna om detta, då kanske vi inser att en AI-relation eller en AI-terapeut inte är en så bra idé trots allt.

AI-generad bild av Anders Hansen på parkbänk och AI-robot på en trädgren
Anders Hansen beskriver AI som lika mycket skrämmande som häftigt. Foto: Janne Danielsson/SVT/AI-genererad

Kommer vi kunna värja mot oss mot det faktum att AI ersätter mänskliga möten?

– Det är det som är grejen. Det finns ingenting som är deterministiskt i det här. Framtiden är inte bestämd utan det är vi som bestämmer den. Vi kan fortfarande säga "såhär vill jag inte ha det". Hur det här spelas ut i ditt liv, det bestämmer du. Hur ska du ta dig an det här? För att fatta bra beslut så behöver vi inte bara förstå tekniken, utan oss själva.

Annons

Vilket är det första steget mot bättre självförståelse?

– En bra början kan vara att läsa om vad kloka författare har skrivit om mänsklig natur och om hur hjärnan fungerar. Meditation kan också vara ett sätt att förstå sig själv bättre. Det kan också vara bra att veta i alla fall lite om vad skärmarna och telefonen gör med oss och vad vi drivs av för instinkter, säger Anders Hansen.

Nu när du vet mer om AI – är det skrämmande eller häftigt?

– Det är 10 av 10 skrämmande och 10 av 10 häftigt. Jag har på samma gång blivit mer optimistisk och mer pessimistisk än jag var innan när jag gjorde serien. Utvecklingen går så snabbt, det är nästan en ny revolution varje månad. Kommer vi behöva jobba? Vad kommer det att göra med oss? Det har jag inget svar på, men i grund och botten är vi människor utvecklade för att vi behöver varandra, vi behöver sträva och vi behöver utmaningar. Vi är inte utvecklade för att sitta och mata svanar. Det har aldrig varit viktigare att förstå sig själv än vad det är i en värld med AI.

Foto: TT/Shutterstock, Janne Danielsson/SVT

Annons