Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Fiffiga hjälpmedel och evigt liv – det kan AI göra för din hälsa

30 mar, 2025
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Splitbild på mänsklig hand och robothand samt AI-avbildning av kvinnligt ansikte
Vi står inför en hälsorevolution. AI kommer att ge oss mer information om våra egna kroppar än vad vi någonsin har haft tidigare. Men är du redo för att veta ALLT och kanske leva i tusen år? Här är åtta innovationer som väntar runt hörnet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 livsfrågor som gör dig friskareBrand logo
5 livsfrågor som gör dig friskare

Ingen har missat att AI har sina – ibland sexfingriga – händer i precis allt numera. Bara i den egna telefonen finns en inbyggd övervakning av steg och rörelsemönster som lätt kan byggas ut till en smärre vårdcentral med hjälp av parkopplade enheter och rätt slags appar.

Men vill vi verkligen ha mer teknik? Är AI vän eller fiende när det gäller den egna hälsan?

– Man ska komma ihåg att vi bara är i starten av något här. Hälsa är jättestort. Apple har till och med gått ut och sagt att de ska bli ett hälsobolag, de som alltid varit ett techföretag, säger säger Charlotte Mattfolk, framtidsexpert, grundare av IAMAI och författare till flera stora framtidsstudier.

Annons

Telefoner och klockar samlar data

Vi går oundvikligen mot alltmer hjälp från våra digitala assistenter, och när vi väl är inne i det så finns det ingen återvändo, menar hon.

– Mobiler, klockor, ringar och armband kommer att hjälpa till med att samla in hälsodata från våra kroppar. Vi kommer att vänja oss vid det, och i slutändan kommer vi att tycka att det är bra, för det kommer att ge oss insikter om oss själva som vi inte hade tidigare.

Tanken på att få hälsoråd från en ”bot” kan få många att rynka på ögonbrynen. Det är inte alltid man blir så imponerad av kundchattar som det ser ut i dag. Kommer det i framtiden vara ännu svårare att få prata med ”en riktig människa”?

– Jag är helt övertygad om att du kommer att tycka jättemycket om din robot, för även här kommer det att hända väldigt mycket med förståelsen. Just nu jobbar alla tech-bolag med att göra sin mjukvara så människovänlig som möjlig. De första chat-botarna hade exempelvis verkligen en tydlig robotröst, men i de allra senaste släppen finns alla de där mänskliga småljuden som gör att vi upplever dem som mer sympatiska, säger Charlotte Mattfolk.

Kvinna framför dator
Tech-bolagen jobbar med att göra sina botar så människovänliga och sympatiska som möjligt.

AI kan hjälpa oss att sätta gränser

Samtidigt är det förstås bra att vara medveten om att kommersiella företag står bakom, menar hon. De stora teknikspelarna har också bidragit till en hel del av den psykiska ohälsa vi ser i dag, då ”evighetsskrollandet” drivs framåt av dopaminkickar som sedan bara leder till tomhet.

Annons

– I vår senaste rapport har vi tittat mycket på det här som lite felaktigt kallas ”skärmberoende” när det mer är ett innehållsproblem. Jag tror ju att vi kommer att titta tillbaka på den här tiden på samma sätt som man ser på när människor började röka: ”Hur kunde de vara så omedvetna?” Men även här finns ju förhoppningen att AI ska kunna hjälpa oss att ta makten över vår egen tid igen, sätta ramar och gränser. Det finns också många tecken på att vi är på väg mot att bli ännu mer existentiellt intresserade än tidigare och aktivt tänka mycket mer på hur vi vill använda den tid vi faktiskt har, summerar hon.

Nedan går Charlotte Mattfolk igenom åtta tekniska hälsoinnovationer som väntar runt hörnet.

Farliga hudförändringar kan upptäckas

Malignt melanom bara ökar i Sverige. Men en av fördelarna med AI är förmågan att processa enorma mängder information. Det är då man verkligen kan identifiera mönster, till exempel kring vilka slags hudförändringar som faktiskt leder till farlig hudcancer.

Annons

– Den här typen av data har ju tidigare bara behandlas i vissa små vetenskapliga studier, men nu kommer vi att i mycket bred skala bättre förstå vilka fläckar som leder till vad. Och det här gäller förstås även andra slags tumörer. Vissa forskare pratar om att på 10–15 års sikt så skulle vi faktiskt kunna programmera bort cancer, säger Charlotte Mattfolk.

Operationer blir säkrare med AI

Tekniken finns redan, och det är fortfarande kirurgen som opererar. Men genom att styra en kirurgisk robotarm, som också ger läkaren en tredimensionell och uppförstorad bild av operationshålet, så blir det färre komplikationer, mindre smärtor och kortare återhämtningstid efter kirurgi.

Supersmarta hörlurar kan höra dina tankar

Apple har redan tagit patentet på airpods som ska kunna avkoda hjärnsignaler och ”läsa tankar”, en innovation som är tänkt som ett kommunikationsstöd för den som inte själv kan tala.

– Det är vanligt att man utgår från ett funktionshinder när man försöker ta fram en teknik som man vet kan uppfattas som integritetskränkande. På samma sätt har smarta glasögon marknadsförts som en hjälp för personer med synnedsättning, kommenterar Charlotte Mattfolk.

Annons

Smarta toaletter tar prover

Högteknologiska toaletter kommer förmodligen vara en självklar del av framtidens förebyggande hälsovård, med exempelvis automatiserade urin- och avföringsprov som håller koll på värdena. Men hur gör man om man är flera som delar på toaletten? En lösning som diskuteras är faktiskt inbyggd anus-fotografering, då detta tydligen är lika individuellt som ett fingeravtryck...

Än så länge finns toalettsitsen Commode, som bland annat analyserar blodtryck och andra hjärtmarkörer. Vid signaler på en pågående hjärtinfarkt ska den till och med på sikt ska kunna ringa efter ambulans, säger tillverkarna.

Robothänder gör middag
Skulle du låta en robot hjälpa dig med kvällens middag?

En robot hjälper dig hemma

Humanoida robotar är kanske AI i dess mest fascinerande form, och med priser som för ungefär en ny bil, så kommer de ändå kunna vara överkomliga att köpa för en del, kanske som ett sätt att trygga sin egen ålderdom hemma.

Annons

– Det är ju inom äldreomsorgen som de verkligen kommer att göra nytta. Där kan de göra de tunga lyften men också sköta ganska känsliga sysslor, som till exempel hjälpa dig att duscha. Det tänker jag själv skulle kännas bättre om en robot hjälpte mig med, säger Charlotte Mattfolk.

Hälsospegeln håller koll på din mentala hälsa

BMind, världens första AI-spegel från företaget Baracoda, smälter snyggt in i badrumsinredningen, samtidigt som den stärker din mentala hälsa genom att identifiera känslolägen och ge förslag på övningar och aktiviteter som lyfter humöret.

AI knäcker åldrandegåtan

Biohacking i form av optimerad sömn, kost och träning i all ära. Den som verkligen vill leva länge behöver göra något åt den oundvikliga processen med celldöd. Svaret pekar åt att lösningen ligger i det så kallade epigenomet som talar om för en cell vad den ska utvecklas till, till exempel hudcell eller hjärncell, och det är den informationsöverföringen som verkar fungera sämre när vi åldras.

Annons

Om man i stället skulle kunna ”hacka” cellprocessen så att information fortsätter som vanligt så skulle detta kunna revolutionera hela livslängden. Det sägs därför att den första personen som blir tusen år gammal mycket väl redan kan vara född!

Vi kan leva vidare genom AI

Att ”ladda upp sig till molnet” och sedan låta AI autogenerera en fortsatt kommunikation med våra efterlevande, kan slutligen vara det nya, moderna sättet att dö på. På det här sättet kan vi fortsätta att ge våra anhöriga goda råd och tröst i svåra situationer, baserat på allt som vi har sagt och tyckt tidigare, till exempel på sociala medier.

Foto: TT/Shutterstock, Karl Nordlund

Annons