Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Är anala coronatest säkrare? Så görs det omtalade testet

05 mar, 2021
Läkare för ner tops i ett provrör
Kan ett analt coronatest vara bättre på att upptäcka coronavirus än andra tester? Ja, menar vissa experter och testet används redan idag. Men protesterna är många.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i SverigeBrand logo
Här är biverkningarna av vaccinet som rapporterats in i Sverige

Kina är känt för att ta till alla medel för att stoppa coronaviruset. Man var snabb med att stänga ner hela regioner av landet och att sätta befolkningen i karantän. Nu har man även trappat upp testandet för att hålla koll på nya utbrott av coronasmittan – och det gör man genom att ta anala coronatest.

Så går ett analt coronatest till

Analtestet, som utvärderades redan förra året, sägs vara mer träffsäkert än de tester som tas i näsa och svalg. Dessutom syns coronaviruset längre i ett test taget analt, jämfört med näsa och svalg. Forskning visar också att ett analt cortonatest oftare fångar upp personer med milda, eller inga, covidsymtom, än andra test.

Själva testet görs med en svabb (ett slags tops) som förs cirka tre, fyra centimeter upp i anus. Det ska sedan roteras runt några varv för att fånga upp virus. Testet uppges ta tio sekunder.

Här kan du läsa studien om analt coronatest.

Många protester mot det nya testet

Det nya sättet att testa coronasmitta oroar dock många, och det gäller inte bara kineser boende i landet.

Annons

Det har också kommit rapporter om att amerikanska diplomater ska ha avkrävts anala covidprov och Japans regering ber Kina att undanta japanska medborgare från anal covidprovtagning. De japaner som tvingats ta analprov sägs ha upplevt ”ett kraftigt psykiskt obehag”.

Viralt videoklipp påstås visa när testade går stelbent

Det har också cirkulerat videoklipp på människor som kommer ut från sjukhus med betydande svårigheter att gå som vanligt. De påstås ”vagga fram som pingviner” efter att ha genomgått en anal covidprovtagning i den kinesiska staden Shijiazhuang, skriver Forbes.

Klippet fick flera miljoner visningar och togs snabbt bort. Kinesiska myndigheter säger att videon är falsk och att det nya provet bara ska används på ”nyckelpersoner” och svåra fall som är inlagda på sjukhus.

Foto: TT

Annons