Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Äter du mer än du vill? Lär dig Mindful Eating

17 maj, 2017
Mindful eating och självmed känsla är en effektivare väg till bra matvanor än regler och förbud.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hela 95 procent av alla som bantar går upp i vikt igen, enligt långtidsstudier. Vad kan man dra för slutsats av detta? Jo, att det är väldigt svårt att förändra sina matvanor med hjälp av regler och ren viljestyrka – åtminstone på längre sikt.

– I stället behöver man titta på orsakerna till varför man har ätbeteenden som inte funkar så bra för en. Äter man till exempel för att få tröst, fly från jobbiga känslor eller dämpa stress så kan man inte bara ta bort maten. Behovet av tröst och stressdämpning finns ju kvar, säger kbt-terapeuten och mindfulness-läraren Veronika Ryd, som nyligen släppt boken ”Att äta” tillsammans med yoga- och mindfulness-läraren Anna Wikfalk.

Kropp och vikt är för många förknippat med självdömande tankar, förbud och skam. Just därför har mindful eating och självmedkänsla visat sig vara så effektivt för att ändra ätbeteenden på ett hållbart sätt.

Läs också: Är du en överätare? Testa dig själv här!

Annons

– Det är att helt byta fokus från diettänket. I stället för att försöka följa yttre påbud om vad man får och inte får äta tränar man sig i att nyfiket uppmärksamma tankar, känslor och kroppsförnimmelser – utan att värdera eller döma, förklarar Anna.

När vi kan förhålla oss till oss själva på ett mer inkännande och tillåtande sätt blir det också lättare att låta tankar och känslor vara som de är, utan att alltid behöva agera på dem.

Minska mat- och sötsug med ökat lugn. Självmedkänsla och mindfulness ökar trygghetscentrat i hjärnan, vilket gör oss lugna och tillfreds. När stressnivåerna går ner minskar automatiskt behovet av tröst och dämpning av jobbiga känslor genom mat.

– När vi försöker styra oss själva med regler om vad vi får och inte får äta ökar i stället stressen. Vilket ofta gör att vi blir ännu mer sugna.

Boken ”Att äta” kom till när Veronika och Anna höll kurser i mindful eating och självmedkänsla.

Annons

Läs också: Enkelt knep – så får du kontroll över hungern

– Typiskt för målgruppen är att man tycker att det mesta fungerar rätt bra i livet. Man är högpresterande och effektiv, med stora krav på sig själv. Det är bara det här med maten som inte funkar riktigt … För många är det en aha-upplevelse att inse att vi är en helhet; att våra ätbeteenden inte är en isolerad del – utan påverkas av allt annat i vårt liv.

Mindful eating kan hjälpa både när man äter för mycket och för lite.

– Men överätning är enligt vår erfarenhet vanligare än underätning. Och lättare att komma åt och förändra. Vid underätning har man ofta starkare kontrollbehov som är svårare att bryta igenom.

Är du egentligen så hungrig som du tror?

Överätning har inget med kärlek att göra. Många som äter för mycket säger att de älskar mat, har Anna och Veronika noterat.

Annons

– Ofta äter de också väldigt snabbt. Det man behöver reflektera över då är hur man kan njuta av det man äter när man knappt tuggar eller hinner uppfatta smakerna? Kan ens matvanor handla om något annat än att man älskar att äta?

Läs också: Så lurar din hjärna dig att äta för mycket

Mindful eating handlar mycket om att stanna upp och lyssna inåt, på vad som försig går där inne. Och att låta allt vara som det är.

Till exempel: ”Jag lägger märke till att jag har en oroskänsla som känns som en klump i bröstet. Jag tänker på att jag fick kritik på jobbet i dag. Det fick mig att känna mig stressad och värdelös. Det är jobbigt. Jag märker att jag har ett sug i magen, som vill ha godis. Vad behöver jag? Tröst. Vill jag verkligen ha godis nu, eller kan det finnas något annat som skulle kunna ge mig tröst?”

– När vi tränar oss i att uppmärksamma tankar och känslor kan vi lättare ta reda på vad kroppens signaler vill säga oss.

Annons

Mindful eating handlar inte så mycket om vad vi ska äta och inte, utan hur och varför vi äter.

– Det kan vara smärtsamt att börja se sig själv som man är, och inte hur man önskar att man vore. Att man exempelvis på olika sätt använder mat för att reglera känslor.

Självmedkänsla innebär att man gradvis utvecklar förmågan att känna värme och omtanke gentemot sig själv när man behöver det som mest. Då ökar trygghetscentrat i hjärnan, och vi får lättare att bryta beteenden som inte funkar så bra för oss – som att äta för mycket.

AV: Anna Carsall FOTO: Thinkstock

Ovanan som får kvinnor att äta för mycket

Ta makten över din hjärna – och börja göra smartare matval!

Läs också: Ovanan som får kvinnor att äta för mycket

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons