Aviciis pappa om sorgen – och miljonsatsningen mot självmord
Ett och ett halvt år har gått sedan Tim ”Avicii” Bergling tog sitt liv i april 2018. I en stor intervju i Aftonbladet talar nu Tim Berglings pappa, Klas Bergling ut om sorgen efter sonen. Han beskriver livet som ”före Tim” och ”efter Tim”.
För att få ut något gott ur Tims tragiska död startade han och Tims mamma Anki Lindén Tim Bergling foundation som arbetar för att förebygga mental ohälsa – för att färre ska behöva uppleva en tid efter.
Se också: Till minne av Tim "Avicii" Bergling
Torsdagen den 5 december hålls hyllningskonserten Avicii Tribute for Mental Health Awareness på Friends Arena i Stockholm. På konserten kommer bland annat David Guetta, Kygo och Rita Ora att hedra Avicii med helt unika tolkningar av hans låtar.
Alla intäkter går till Tim Bergling foundation
Alla intäkter från konserten kommer gå till Tim Bergling foundation.
Att starta en stiftelse som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa kändes självklart för Tims föräldrar.
– I och med att han tog sitt liv så känns det som en naturlig sak att ett av stiftelsens viktigaste mål är att försöka verka inom just det området av psykisk ohälsa. Och sen är det ju med respekt för Tim som vi kallar stiftelsen för Tim Bergling Foundation, så att hans namn får leva vidare och förhoppningsvis göra bra saker. Så det är en hyllning till honom också, berättar Klas Berling i intervjun.
Självmordslinjen ska kunna svara på fler samtal
Idag presenterar stiftelsen sitt första samarbete. Tillsammans med den ideella organisationen Mind kommer man att utöka arbetet med Självmordslinjen, Sveriges enda stödlinje för personer med självmordstankar. Tio miljoner kronor kommer varje år, i tre år, att gå till Självmordslinjen.
Målet är att Självmordslinjen ska kunna ta emot fler samtal från människor i kris 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, jämfört med dagens 18 timmar per dygn. I dagsläget är det endast ett av tio kontaktförsök som hinns med. Under 2018 var det över 200 000 samtal som inte kunde besvaras på grund av resursbrist.
– Vårt ändamål med stiftelsen är bland annat att förhindra självmord och psykiskt lidande hos barn, unga och unga vuxna. Vi ser att Självmordslinjen gör en livsviktig insats i det avseendet, säger Klas Bergling.
Varje år tar cirka 1500 personer sitt liv i Sverige – och den största ökningen kan ses bland unga. Det är dessutom väldigt många fler som gör självmordsförsök, eller som har tankar på att ta sitt liv. Till råga på allt är samhällets och vårdens insatser otillräckliga, vilket Folkhälsomyndigheten rapporterade om så sent i oktober. Man kommer inte i närheten av det ökande behov som finns, inte minst bland unga och unga vuxna – en alarmerande utveckling.
Vid årsskiftet 2019/20 lägger dessutom Nationella hjälplinjen ned sin verksamhet, något som ifrågasatts stort och riskerar att få allvarliga konsekvenser. Det kommer så klart även att leda till ytterligare samtal till Självmordslinjen.
”Vi måste ta bort stigmat för att söka hjälp”
Samtidigt som resurserna just nu tyvärr brister, är det ändå oerhört viktigt att uppmuntra unga vuxna att ta bort stigmat för att söka hjälp och underlätta för unga människor att prata och söka hjälp, poängterar Klas Bergling.
– Jag hoppas verkligen att vi kan göra en skillnad och nå ut till unga att det finns hjälp att få och att den är ganska nära. Tim var ju öppen själv… han pratade själv om ångesten han kände i sin dokumentär.
”Tim skulle ha älskat det”
Om hyllningskonserten säger Klas Bergling:
– Det känns fantastiskt fint att de gör det här, det är en hyllning till Tim och han skulle ha älskat att sitta där och höra sina låtar spelas i ett band. Och sedan hade han haft en jävla massa synpunkter på allting. Så är det.
En insamling till Tims minne, med Självmordslinjen som gåvomottagare, kommer också att startas upp i samband med konserten.
Om du eller någon annan mår dåligt eller har självmordstankar
Om du eller någon i din närhet mår dåligt eller går i tankar kring självmord kan du till exempel kontakta någon av dessa hjälplinjer för råd och stöd:
- Anhöriglinjen: 0200 23 95 00
- Mind (självmordslinje): 901 01
- Bris (för vuxna som oroar sig för ett barn): 0771 50 50 50
- Ätstörningslinjen: 020 20 80 18
- Spes (om du förlorat någon i självmord): 020 18 18 00
- Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80
- Jourhavande präst: nås via 112
Foto: TT
…
Läs mer:
Psykisk ohälsa hos unga har ökat 50 procent – är skärmar boven?
4 farliga myter om självmord – och tips på hur du kan hjälpa
Linda om sorgen efter sonens självmord: ”Det värsta man kan vara med om”