Mer semester för pengarna – så håller du nere sommarens utgifter
Lågkonjuktur, höga räntor, inflation. Många är vi som behöver tänka lite extra på hur vi spenderar våra slantar just nu. Kanske finns det inte så mycket kvar efter att alla fasta kostnader är betalda? Då kan det vara svårt att safta till med en utlandssemester för hela familjen. Men det går att få till fina minnen och en härlig ledighet ändå!
Håll nere semesterkostnaderna – 10 tips
MåBra har tagit hjälp av beteendevetaren och personliga coachen Nina Jansdotter och Joanna Törngren Redebrant, grundare av Nyfikna Investerare. Den senare kan särskilt anses expert på ämnet, då hon genom lite knep och tricks numera kan ta semester 20 veckor om året, något vi skrivit mer om tidigare.
Här är deras av deras bästa tips, för en ljuvlig semester som inte behöver kosta skjortan!
1. Satsa på ett wow-minne
Småsnåla inte på allt, utan satsa på en eller några saker som du väljer medvetet och verkligen tycker ger upplevelse/r för pengarna och minne/n med guldkant att tänka tillbaka på efter semestern. Vi behöver positiva minnesvärda upplevelser så det är bättre att samla ihop pengarna och skapa ett eller ett par wow-minnen i stället för mellanmjölk.
2. Picknick
Skippa dyra restaurangbesök och satsa på mysig picknick istället. Köp delikatesser, något gott att dricka och duka upp på favoritfilten i härlig miljö tillsammans med någon du tycker om och som ger härlig energi. Variera sällskap – tjejerna, familjen, partnern, kollegorna eller varför inte en lugn stund i ensamhet och träffas i olika miljöer – skogen, parken, vid sjön, på en klippa vid havet eller på lekplatsen. Alternativen är många så kanske blir detta en härlig picknick-säsong ända in i höst?
3. Knytkalas
Samla ihop ett gäng vänner eller kanske familj/släkt och ta med era favoriter! Kanske har ni temat ” hembakat från grunden”? Det är oftast både billigare och nyttigare än att gå ut och äta. Knytis kan ni ha både hemma hos och som picknick. Vår favorit är ärtsoppa och pannkakor som är både mättande, billigt och nyttigt!
4. Hyr hus tillsammans med andra
Om du vill ha miljöombyte kan det vara ett alternativ att gå ihop med andra och hyra ett större hus tillsammans för att komma ner i kostnad. Det bygger på att du kan tänka dig att bo och semestra ihop med andra, annars se nästa tips.
5. Lån-byt hem
Genom att lån-byta hus eller lägenhet med någon annan kan du få miljöombyte utan kostnad. Kanske kan detta vara ett sätt för dig att komma iväg till din drömdestination om inte resan är alltför lång och dyr? Prova att lägg ut en förfrågan på sociala medier om att du vill lån-byta dit med någon i sommar!
6. Odla själv
Inflationen gör att matpriserna stiger och svenskarna drar ner på frukt och grönt. Genom att odla kommer du ner i pris, får närodlat och förhoppningsvis smakar salladen, potatisen eller blåbären lite extra gott. Fördelarna är många och många gånger är det rogivande att jobba i trädgården och tillfredsställande att skörda det man själv odlat.
7. Hyr ut ditt hem
Om du kan tänka dig att låta andra bo i ditt hem när du är bortrest så finns det goda möjligheter att dryga ut semesterkassan genom uthyrning på exempelvis Airbnb eller Blocket.
8. Sista minuten-resa
Om du vill resa utomlands tänk på att svenska kronan är svag och budgetera realistiskt om du inte bokar all inclusive. Jämför olika sajter, det kan skilja mycket i pris beroende på var du bokar din resa oavsett om det är paketresa, flyg eller hotell. Tänk också på att det kan löna sig att samla poäng och hålla sig till en sajt.
9. Sverige-sommar
Den svaga kronan gör det som sagt dyrt att semestra utomlands. Sverige är fantastiskt på sommaren och du har tillgång till naturen helt gratis – varför inte satsa på en Sverige-sommar med fokus på friluftsliv och slow living. Köp ett busskort och utforska dina lokala omgivningar genom dagsutflykter! Spana in Fritidsbanken som lånar ut sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar. Paddla, cykla, vandra och ta med tältet – alternativen är många. För dig som är sugen på att upptäcka skärgården kan vi tipsa om Skipperi – Nordens största båtdelningstjänst där du kan hyra eller abonnera på båtar och utbilda dig om du inte har båtvana sedan tidigare.
10. Håll koll på var pengarna går
För kassabok och se vad du lägger dina pengar på. Om du är ett litet kaffemonster och ser att det går mycket pengar till kaffe – ta med en termos! Är du ett sockertroll som lägger pengarna på snacks – ha med en frukt istället för att köpa en chokladbit på centralen. Vissa personer är alltid väldigt generösa, om du är den som alltid betalar – sätt gränser och börja låta dig bjudas!