Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Bob Hansson: ”Snäll är det smartaste du kan vara!”

24 nov, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild på Bob Hansson samt två kvinnor som kramar varandra
Det är viktigt att vara snäll. Men inte för snäll. Eller? Bob Hansson tycker att vi verkar lite förvirrade kring det här med snällhet och bestämde sig för att reda ut vad vänlighet egentligen kan leda till i långa loppet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är lycka? – Anders Hansen förklararBrand logo
Vad är lycka? – Anders Hansen förklarar

Har du någonsin fått höra att du är för snäll? Att du behöver tuffa till dig lite? Slå dövörat till – det går nämligen inte att vara för snäll. I alla fall inte om du frågar poeten, författaren och föreläsaren Bob Hansson som är aktuell med boken Snällast vinner: Hur du höjer dig själv och andra.

– I regel är du mindre snäll än vad du skulle kunna vara för att maximera livet, dina relationer och ditt arbete. Forskning visar till exempel att ju snällare du är desto bättre går din karriär. Då kanske du tänker: ”Men en liten nallebjörn går det väl inte bra för i livet?”. Men jo, faktiskt. Snäll är det smartaste du kan vara!

Det är tvärtemot vad vi många gånger tror och har en bild av, menar han.

Annons

– Vi tror att det går bäst för skitstövlarna, egoisterna och personerna med vassa armbågar. Blir du chef kanske du tror att du måste vässa armbågarna för att vara en bra ledare. Det kan gå bra för dem med vassa armbågar också, men det går oftast mycket bättre för de snälla. Vi gillar och premierar dem, helt enkelt.

Är du givare, tagare eller matchare?

Givare: Du ger mer än vad du får och alltid med ett leende. Det är som att du inte kan låta bli att ge, som att det sitter i ditt DNA. 25 procent av oss är givare.

Tagare: Du prioriterar dig själv och ger väldigt sällan, och när du ger är det för att själv få en fördel. Du ser dina medmänniskor som konkurrenter.19 procent räknas som tagare.

Matchare: Ger gärna, men för en ständig balansräkning och gillar jämvikt. 56 procent av oss är matchare.

Källa: Bob Hanssons bok ”Snällast vinner”

Inte mesigt att vara snäll

Bob Hansson berättar att han själv inte upplever sig som så värst snäll, därför blir han väldigt glad när någon beskriver honom som det.

– Jag tänker att jag inte hade så många människor som hjälpte mig när jag var liten och att jag kanske inte lärde mig att hjälpa andra. Jag kommer inte från en särskilt varm eller generös miljö. Jag minns till exempel nästan inga komplimanger från min uppväxt. Så nu övar jag på att vara snällare – och jag har blivit snällare. Lite mindre egocentrisk. Så jag blir jätteglad när någon säger att jag är snäll. Tänk att vi har fått för oss att det är mesigt att vara snäll och göra gott för andra?

Annons

Han tror att det har att göra med att vi förväxlar snällhet med konflikträdsla och att inte dra sunda gränser. Vi tror att vi måste vara till lags för att bli omtyckta. Men att kunna säga nej är viktigt – och snällt – poängterar han.

– Att inte sätta upp gränser handlar antagligen om att vilja skydda dig själv mot konflikt. Så det som beskrivs som att vara för snäll bottnar egentligen inte i omtanke om andra, utan om dig själv. Därför är snällhet ett så spännande begrepp.

Bob Hansson vid ett bord fotograferad genom ett fönster
Snällhet är inte att försumma sig själv, det är att maximera sig, menar Bob Hansson.

Det kan därför vara mer omtänksamt att säga nej än att alltid säga ja och ställa upp för andra, menar han. En person som alltid ställer upp kommer ibland att göra det mot sin egen vilja, vilket inte bara leder till att personen kör över sig själv, utan också till att kompisrelationen eventuellt försämras på sikt.

Annons

– Jag litar mer på människor som behärskar sitt nej. För då vet jag att jag även kan lita på deras ja. Att våga säga nej och vara rak gör det också lättare för andra att läsa av dig och därmed tycka om dig. Det är snällt att vara tydlig.

Självsnällheten är superviktig, menar han, så identifiera vad du behöver just nu och stå upp för det.

Bobs snällista – 10 saker du kan göra

    1. Möt en annan människas blick.
    2. Skriv ner namn på de du älskar. Fråga dig hur du kan visa den kärlek du känner i ännu större utsträckning, med början så fort som möjligt.
    3. När någon pratar skit bakom en annans rygg, passa på att belysa något som den andra är bra på. Dra ditt strå till tillitens stack.
    4. Gör något som andra upplever som konstigt, så att de kan känna sig normala.
    5. Låtsas att någon fyller år, fira hen!
    6. Skriv ner de komplimanger du önskar att du hade fått av andra, dela sedan ut dessa så fort tillfälle ges.
    7. Tänk på någon som du gillar, bli varm i hjärtat. Kom ihåg känslan till nästa gång ni ses.
    8. Tänk på någon som inte verkar behöva en komplimang, ge den!
    9. Överraska någon.
    10. Ta genast två minuter och skicka ett tackmejl till någon som gjort något bra. Lägg märke till hur det känns. Upprepa i tre dagar.

    På snällastvinner.se finns fler snälla tips.

Komplimanger är viktigt

Även bekräftelse och komplimanger är viktigt för oss som flockdjur, betonar Bob Hansson. Vår största skräck är ju faktiskt att bli utkastad ur flocken.

Annons

– Det är inte fult att vilja bli bekräftad. Det är absurt att vi har fått för oss det, lika absurt som om vi skulle tycka det var mesigt att dricka vatten. Det är ett grundläggande mänskligt behov. Vi behöver bli bekräftade oavsett vad vi tycker om saken. En funktionell relation är en bekräftande relation. Tittar man på arbetsplatser och de team som presterar bäst så ger de teamen sex gånger så mycket komplimanger än genomsnittet. I ett förhållande kan det handla om att du är fullt närvarande när din partner berättar något, att du möter hens blick och ger uppmärksamhet. Det är också bekräftande.

Att ta emot komplimanger på ett bra sätt kan också höja lyckan, både hos den som får och hos den som ger.

– Jag har lärt mig att ju gladare jag blir för komplimangen – och visar det – desto gladare blir personen som ger den. Så ta emot en komplimang som du tar emot en present.

Att vara snäll ökar din lycka

Det är vanligt att vi underskattar hur mycket vår hjälp, snällhet och generositet betyder för andra, menar Bob Hansson. Det är också vanligt att vi underskattar hur mycket den sprider sig. Så, så fort du får chansen – gör någonting snällt för andra, uppmanar han.

Annons

– Det kommer mer och mer forskning på de här frågorna, på de mjuka värderingarna och hur otroligt viktiga de är. Det finns hopp. Hur vi är mot varandra kan vara det allra viktigaste – för din egen lycka, för din inre frid, för din livslängd och för din kommande löneökning. Den som är snäll mot andra är också snäll mot sig själv.

Fem mätbara effekter av att vara snäll

  1. I en studie bads studenter hjälpa till med att redigera en text. Efteråt skickades ett mejl med texten: ”Jag ville bara berätta att jag mottagit din feedback.” I hälften av mejlen la man till orden: ”Tack så himla mycket. Jag är verkligen tacksam!” Sedan frågade man om ytterligare hjälp. Av de som fick versionen utan tack ville 32 procent hjälpa till igen. Av de som tackats svarade 66 procent ja. Ett extra tack kan alltså göra stor skillnad.
  2. När Google skulle ta reda på vad de bäst presterande teamen i företaget hade gemensamt såg de att medarbetarnas individuella IQ, bakgrund, kön eller kompetensområde inte påverkade resultatet nämnvärt. Den allra viktigaste variabeln för de mest framgångsrika teamen var psykologisk trygghet, att stämningen var så vänlig och tolerant att den tillät att man blottade sina svagheter. Det i sin tur skapade tillit, struktur, mening och en känsla av att arbetet är betydelsefullt.
  3. I en studie av Keiko Otake, professor i hälsopsykologi, kom forskarna fram till att vi kan bli 15 procent lyckligare bara av att tänka på den snällhet som finns i våra liv, utan att behöva utföra fler snälla handlingar. Tankens kraft är magisk.
  4. När Christine Porath och Christine Pearson, professorer i management respektive globalt ledarskap, kartlade hur ohövlighet på arbetsplatsen påverkar oss och vårt arbete kom de fram till att 48 procent av de som råkat ut för ohövligt beteende medvetet minskar sin arbetsinsats, 80 procent förlorar arbetstid genom att oroa sig för det inträffade, 66 procent säger att deras prestationer försämras och 78 procent säger att deras lojalitet mot organisationen minskar.
  5. I en studie fick 85 studenter utföra så många spontana hjälpsamheter som möjligt på 90 minuter. Det ledde till att deras negativa känslor minskade, deras optimism och tacksamhet ökade, men mest av allt ökade deras glädje med hela 20 procent. Så om du kan vill bli gladare: Ställ klockan på 90 minuter, res dig upp och gå ut i världen – håll upp dörrar, erbjud din bärhjälp, ge komplimanger och hälsa extra glatt på personer du möter.

Foto: TT/Shutterstock, Henrik Folkesson

LÄS OCKSÅ: Skillnaden på att vara snäll – och att vara en people pleaser

Annons