7 saker du ska fråga dig själv i dag – för att stärka din självkänsla
Visst finns det människor som tycker att de är toppen jämt och andra som känner sig värdelösa för det mesta. Men de flesta av oss ligger någonstans mitt emellan.
Genom att checka in hur du har det med självkänslan kan du förbättra ditt psykiska mående.
En ganska stor del av självkänslan är genetisk. Vissa har helt enkelt haft tur och fått en hyfsad sådan från start. Det säger Siri Helle, psykolog, författare och föreläsare.
– Men självkänslan verkar inte spela jättestor roll för hur det går för oss i livet. Det finns människor med låg självkänsla som det går jättebra för. Och det finns folk som är övertygade om sin egen förträfflighet, trots att det inte går så bra för dem. Däremot påverkar självkänslan hur vi mår. En negativ syn på sig själv ökar risken för psykisk ohälsa, säger Siri Helle.
Så påverkas självkänslan genom livet
- 40 procent av självkänslan bestäms av gener. Vi föds med olika temperament och vissa är mer trygga i sig själva av naturen.
- 15–30 procent av självkänslan är rörlig och förändras under livet.
- Hos kvinnor är det vanligt att den dippar när vi blir föräldrar. Men kring 60–70 års ålder har många hittat sammanhang där de känner sig uppskattade och behövda och då peakar självkänslan. Woho!
Källa: Boken “Känslofällan – Ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende” av Siri Helle
Olika självkänsla i olika sammanhang
Ofta pratar vi om självkänsla som något man antingen har – eller inte har. Men Siri Helle poängterar att självkänslan kan se olika ut, inom olika områden.
– Man kanske har en bra självkänsla på jobbet och tycker att man räcker till, men känner sig otillräcklig som förälder. Det är lätt att få bilden att alla andra är så himla nöjda och starka i sig själva, för det är ju ofta det vi visar upp. Men de flesta har ju självtvivel.
Hur har du det med självkänslan? Nedan tipsar Siri Helle om frågor att ställa till dig själv.
Checka in med dig själv: 7 frågor att ställa
1. Talar du till dig själv, så som du skulle göra till en vän?
När man har låg självkänsla är det lätt att fastna i självkritiska tankar. Öva din självmedkänsla genom att uppmärksamma hur du pratar till dig själv och öva på snälla tankar som: “Du gjorde ditt bästa” eller “Du lärde dig i alla fall en viktig läxa”.
2. Kan du göra något även om du är rädd?
Att genomföra något som du egentligen inte vågar kan stärka självkänslan. Du behöver inte börja med det läskigaste du kan tänka dig – men lägg ribban lite högre än du tror att du klarar av. Gå successivt längre ifrån din komfortzon. Det är skönt och stärkande att känna att du klarar det du tar dig för!
3. Står du upp för dina egna behov?
Kvinnor förväntas ofta leverera inom många livsområden och därför är risken större att vi inte sätter gränser som vi skulle behöva. Resultatet blir ofta att vi bortprioriterar vår egen hälsa. Med en sund självhävdelse värderar du dina behov lika högt som andras och kan säga nej när du inte hinner eller orkar.
4. Väljer du rätt sammanhang?
Ett sätt att stärka självkänslan kan vara att prioritera relationer och sammanhang där du kommer till din rätt. Om du lägger mycket tid på ett jobb eller en relation där du bryts ner är det viktigt att hitta en annan kontext eller relation där du stärks.
5. Peppar du din omgivning?
Genom att vara generös med beröm och komplimanger till människor runt omkring dig, bidrar du till en god stämning och en stöttande kultur. Det gynnar dig eftersom det är troligt att dina kolleger, familj eller vänner tar efter och uppmärksammar även dina goda kvaliteter.
6. Är du värd ditt eget självomhändertagande?
Den som har en prestationsbaserad självkänsla kan uppleva dåligt samvete av återhämtande aktiviteter som ett långt bad eller att sträckkolla realityserier. Här gäller det att göra de sakerna ändå! Genom att utmana dina kritiska tankar, stanna kvar i situationen och göra den till en vana, brukar den lille djävulen på axeln tystna. När du får starkare självkänsla känner du dig också värd att bli omhändertagen av dig själv.
7. Stoppas du av dina negativa tankar?
Finns det saker och uppgifter du vill göra, men inte vågar ta dig an? Gör dina svårigheter med gränssättning att du närmar dig utmattning? Misslyckas du med att stå upp för dig själv i relationer? Om du inte får till en förändring på egen hand, kan det vara läge att söka professionell hjälp. Du kan alltid ringa 1177 för rådgivning eller vända dig till din vårdcentral.
LÄS OCKSÅ: Orsakas dålig självkänsla av barndomen?
Foto: TT/Shutterstock, Caroline Andersson Renaud