Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

3 tecken på att du behöver stärka din självmedkänsla

18 mar, 2024
Hanna Delby och illustration av kvinna som tycker om sig själv
Vad säger du till en vän som har det svårt? Och vad säger du till dig själv när livet är tufft? Sällan samma sak, eller hur? Det är dags att ge dig själv fler mentala kramar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Självmedkänsla handlar om att visa sig själv samma medkänsla som man visar andra. Alltså att vara varm, vänlig, förstående och förlåtande mot sig själv. Både genom yttre beteenden och hur vi pratar om och till oss själva, förklarar psykologen Hanna Delby, som brinner för ämnet.

Hanna Delby är psykolog och särskilt inriktad på stress, prestationsångest och självkritik.

Det är inget fast personlighetsdrag, utan något som hos de flesta svajar lite från situation till situation. Det finns dock en del generella signaler på att man behöver mer självmedkänsla, enligt Hanna Delby:

  • Du är ofta självkritisk.
  • Din inre röst är ganska negativ, till och med elak.
  • Du känner dig otillräcklig, att du inte är bra nog. Det kan vara kopplat till jobb och prestationer, men kan också handla om en känsla av att vara otillräcklig som vän, partner – eller människa.

Jobbigare att vara människa idag

Under hög stress och belastning är det ofta extra svårt att känna att man är bra som man är oavsett vad man gör, och det är just därför självmedkänsla blivit ett begrepp i ropet de senaste åren.

Annons

– Det är så högt tempo och det är så mycket stress och prestation som många känner att det är jobbigt att vara i. Att det verkligen är belastande och påfrestande att vara människa i vårt samhälle idag.

– I en miljö där man känner sig trygg är det lättare att känna att man är bra, medan det i situationer där man har prestationsångest eller gör misstag kan vara väldigt svårt att få fatt i den här vänliga tonen och bemötandet mot sig själv. Snarare fastnar man ännu mer i stress och självkritik.

Vi kan ju inte bestämma vad vi ska känna, vi kan bara försöka påverka hur vi agerar

Psykolog Hanna Delby

Skillnad på självmedkänsla och självförtroende

Hanna Delby ser självmedkänsla som en utveckling av diskussionen om självförtroende och självkänsla, där självmed­känsla kan vara lättare att ta till sig bit för bit.

– Det här är ett sätt att paketera om det lite. Självförtroende handlar fortfarande väldigt mycket om prestationer. Självkänsla handlar om att kunna tycka att man är bra även när man inte presterar, eller presterar dåligt. Men självmedkänsla innebär att vara snäll och förstående mot sig själv även när manS inte tycker att man är bra.

Annons

En god självmedkänsla är för de allra flesta ett beteende som man behöver öva på. Det kan ha många goda effekter på ens välmående.

– Forskning visar att man blir bättre på att hantera motgångar. Alltså att man inte tar det lika hårt utan vågar samla kraft och försöka igen, eftersom man inte tar misslyckandet lika personligt. Det gör också att man blir både mer kreativ och mer produktiv, så det kan bli lättare att nå sina mål. Man får också ökad motståndskraft mot stress och ångest, berättar Hanna Delby och fortsätter:

– Många upplever också att det stärker ens välmående överlag, man upplever att man står lite mer stadigt och känner sig tryggare i sig själv när man inte är lika beroende av hur man presterar eller vad som händer runt omkring. För man har en starkare grundstabilitet i sig själv. Och det är ju en jättevinst.

Självmedkänsla i praktiken

Ett enkelt sätt att börja praktisera mer självmedkänsla är att fundera på vad du hade sagt till någon annan i samma situation – som mår dåligt, är stressad eller har misslyckats med något.
– Om någon nära vän mår dåligt så kanske du inte säger att ”Ligg kvar i sängen du och tänk på det hela dagen. Och tänk på allt som du någonsin har gjort som har varit dåligt och på allt som kan bli dåligt framåt.” Utan vi skulle ju kanske vänligt uppmuntra hen till att göra något annat. Ta en varm dusch, äta något som man tycker om, titta på en serie. Se hur blir det om du gör samma sak mot dig själv, ­tipsar Hanna Delby.

Annons

Hanna Delby påpekar också att det är viktigt att ha med sig att självmedkänsla egentligen inte handlar om att känna sig bra i stunden, utan om att kunna ta hand om sig själv när man inte känner sig bra.

– Det är klart att det är målsättningen på sikt, att man överlag har en ökad vänlighet mot sig själv. Men i stunden när man mår dåligt så kommer man inte kunna bli av med den känslan helt, oavsett vad man säger. Då handlar det mer om att visa sig själv vänlighet för att man mår dåligt. Så att man inte jagar en känsla, det mer handlar om ett förhållningssätt och ett beteendemönster.

– Det är viktigt att öva på att bekräfta sin känsla. ”Jag känner mig jättedålig idag. Det blev inte alls som jag hade tänkt mig. Så det är inte konstigt att jag känner mig besviken och ledsen, det är förståeligt och mänskligt.”

8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Så att man inte direkt går in i det positiva tänkandet och liksom försöker prata sig till att allt ska kännas bra, för det är ju uppenbarligen inte det man känner.

– Det ska kunna få vara okej att det inte känns okej, men man tar hand om den känslan på ett snällt och omhändertagande sätt istället för att fastna i att gräva i självkritik eller försöka trycka undan de känslorna. För vi kan ju inte bestämma vad vi ska känna eller inte. Vi kan ju bara försöka påverka hur vi agerar på de olika känslorna.

Annons