Studie: Därför är det så svårt att bli av med bukfett
Bukfett, eller visceralt fett som det också heter, är fett som lägger sig runt organ och tarmar i buken. Att lagra fett kring buken ökar risken för flera sjukdomar, bland annat diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Särskilt skadligt är bukfettet för kvinnor: När forskare jämfört kvinnor och män har man sett att för varje överskottskilo av bukfett får män en fördubblad risk för diabetes typ-2. För kvinnor är risken sjufaldigt förhöjd.
En förklaring kan vara att män snabbare lägger på sig bukfett än kvinnor. Kvinnor som väl börjar bli bukfeta är sannolikt redan överviktiga och löper därför en ökad risk för att bli sjuka.
Fettet går in i ett sparläge
Ett populärt och effektivt sätt att gå ner i vikt är med så kallad periodisk, intermittent fasta då man begränsar tiden för ätandet och fastar resten av tiden.
Men nu har forskare sett att den här typen av fasta kanske inte är så effektiv, speciellt inte mot envist magfett. För den fettvävnad som vi har vid bukfetma verkar inte reagera på samma sätt som fett på andra delar av kroppen. I en ny studie tittade forskare på hur olika typer av fettvävnader hos möss reagerade på periodisk fasta.
Därför är bukfettet så svårt att slippa
Man såg då att vår fettväv, beroende på var på kroppen det satt, reagerade olika.
Slutsatsen var att just bukfettet är bättre på att anpassa sig till att vi fastar. Det går helt enkelt in i ett sparläge och utvecklar en immunitet mot viktnedgång, visar forskning.
Men tiden kan bukfettet alltså bygga upp en motståndskraft mot viktminskning. Och den här förmågan kan kanske öka ju oftare man försöker gå ner i vikt. Upprepade fastekurer kan med andra ord göra bukfettet extra resistent mot viktnedgång.
Det verkar också som att bukfettet blir mer effektivt när det gäller att återställa den energi den förlorat under en periodisk fasta.
Foto: TT