Corona: Vågar man gå ut och äta julbord i år?
Julen 2020 blir en corona-anpassad jul på många sätt – inte minst när det kommer till julbord. Restaurangerna lockar just med just corona-anpassade julbord, där man har vidtagit olika åtgärder för att minska smittorisken.
En del har färdiga jultallrikar, andra har fler sittningar med mindre antal gäster åt gången och tydliga markeringar för att minska trängseln.
Vågar man gå på julbord trots corona?
Många kan nog ändå vittna om att det här med att det inte ska vara trängsel på restauranger och kaféer har gått sådär om man blickar tillbaka lite. I somras var det till exempel många serveringar där trängseln blev för stor. Så hur säker kan man känna sig på julborden i coronatider egentligen?
Svaret är inte enkelt, det här beror helt på hur bra restaurangen man besöker är på att hantera situationen, och på hur andra gäster beter sig. Den stora frågan verkar nämligen handla om trängseln.
Håll avstånd för att undvika smittan
Det är i köerna in till restaurangen och inne på julbordet som man ska vara extra försiktig, enligt Christina Lantz, som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.
– Varken maten eller besticken som man tar maten med är det som driver på smittspridningen, utan det är att människor trängs eller är nära varandra, säger hon till Svt som ställer frågan hur smittsamt ett julbord egentligen är.
– Det finns inga uppgifter om att personer har smittats genom att ta på föremål. Men som alltid är det ju bra att tvätta händerna innan man börjar äta.
Risken att smittas av julmat ses som liten
Christina Lantz menar alltså att man inte behöver vara speciellt orolig för att äta julbordsbuffé, så länge det är fritt fram på vägen in och ut i restaurangen och kring buffébordet.
– Risken att coronaviruset skulle smitta via maten som serveras på bufféer eller julbord, det bedömer vi som mycket liten.
Hon förklarar att risken att smittas är mindre om vi får i oss små partiklar av viruset genom att just äta det.
– Ja, viruset förstörs i magen. Men om det nu finns virus på den där brödskivan du äter kan du få in det i munnen. Men det har inte visats hittills att någon har blivit smittad genom att äta mat eller dricka vatten.
Viruspartiklarna på julbordet är små
Det menar hon kan bero på att risken minskar om vi inte får partiklarna från viruset direkt på oss.
– Om någon är sjuk och står bredvid dig och hostar eller nyser och du får virus på dina händer så kan du få i dig det och du skulle kunna smittas. Men om någon har hostat på besticken så är det en liten del av viruspartiklarna som finns på besticken och det blir ännu mindre när du tar på dem. Och sen ännu mindre när du för det till munnen, säger Christina Lantz till Svt.
Tvätta händerna innan du äter julbordet
Det vi framför allt bör tänka på är alltså sammanfattningsvis att se till att hålla avstånd till alla gäster och inte trängas, samt att som vanligt vara noga med att hålla bra handhygien.
Flera län har flaggat för att man kommer att öka trängselkontroller på restauranger framöver, där man tror att trängseln kommer att öka i takt med att det blir kallare ute och man inte kan hålla till på uteserveringar.
Det kan också vara olika restriktioner kring restaurangbesök i olika län, så du bör kontrollera vad som gäller där just du bor innan du bokar julbord.
Så har restauranger corona-anpassat julborden 2020
Hur man har anpassat sig till coronaviruset varierar mellan olika restauranger, men här är några exempel på vad man har gjort.
- Serverar färdiga jultallrikar.
- Delar upp sällskap i olika lokaler.
- Skapar fler matstationer för att undvika trängsel.
- Ökat avstånden mellan borden.
- Har fler sittningar med färre gäster på varje sittning.
- Har tydliga avståndsmarkeringar där det kan bli kö.
- Har handsprit lätt-tillgängligt för alla gäster.
Du som besöker ett julbord i coronatider bör:
- Kontrollera vilka råd och restriktioner som gäller i just ditt län.
- Bara gå dit om du känner dig helt frisk.
- Vara noga med att inte hamna i trängsel med andra gäster.
- Vara noga med din handhygien.
Restauranger som har julbord i coronatider bör:
- Följa alla riktlinjer och råd som gäller i länet de finns i.
- Skapa förutsättningar för att det inte ska uppstå trängsel.
- Se till att gästerna kan hålla säkert avstånd till varandra både utanför restaurangen och inne i den.
- Se till att gästerna kan hålla god handhygien, på ett säkert sätt.
Källa: Svt Foto: TT
LÄS MER:
Jul i coronatider: Psykologernas bästa tips för att hantera oro och besvikelse
Så kan en enda hostning avslöja om du har covid-19
Så klarar du nya coronarestriktionerna – psykologernas bästa tips