Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Jul i coronatider: Psykologernas bästa tips för att hantera oro och besvikelse

03 nov, 2020
AvMåbra
Adventsljus
En jul i pandemitider kan kännas skrämmande och ge upphov till oro. Att inte få fira högtiden med sina nära och kära precis som vanligt kan vara tungt att tänka på. Men det går att vända orostankarna och få en fin jul ändå. – Vi måste tänka att julen blir annorlunda, men att annorlunda inte behöver betyda dåligt, säger psykologen och författaren Liria Ortiz.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

Julen står för dörren och i år har många med säkerhet längtat lite extra efter att få fira med nära och kära. Efter många månader av avstånd och social distansering vill vi inget hellre än att få fira en traditionsenlig jul tillsammans med dem som betyder mest.

Samtidigt flaggade Folkhälsomyndigheten redan tidigare under hösten för att vi inte kan räkna med några stora släktkalas à la Fanny och Alexander den här julen. Även om restriktionerna för personer över 70 år lättade, betyder det inte att det är fritt fram för julkramar över generationsgränserna. Och när så smittotalen åter började gå upp mot oroväckande nivåer under oktober, meddelade Anders Tegnell att man får räkna med att behöva ändra sina planer med kort varsel beroende på hur smittoläget ser ut i december.

Sätt ord på sina känslor – prata om dem

Den här osäkerheten kring julen kan skapa känslor av oro och besvikelse. Att tvingas fira jul ensam kan kännas sorgligt och saknaden kan bli stor när vi har gått många veckor utan att få träffa våra nära och kära. Så hur ska vi hantera våra känslor och göra det bästa av situationen?

Annons

Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och författare, menar att det för det första är viktigt att sätta ord på känslorna.

– Oro och besvikelser minskas ofta bäst genom att sätta ord på dem. Att gemensamt dela den oro man har, och få bekräftelse på att det inte är konstigt att vi känner oss besvikna, sorgsna och lite ”snuvade” på den här högtiden. Julen är en tid då vi möts och umgås, vi avsätter tid för släkt och vänner, vilket för många är en viktig tradition. Därför kan de flesta känna igen att det är tungt, och det är inte konstigt att känna sig låg just nu, säger hon.

Fokusera på att lösa problemet

Men samtidigt får vi inte fastna i ältandet och de jobbiga känslorna, säger Anna Bennich. Hon poängterar att när vi har upplevt känslor av uppgivenhet, besvikelse och sorg, är det bra att vila från de känslorna och försöka fokusera på annat.

– Det kan vara bra att tidigt prata om vad som kommer att bli annorlunda den här julen, och sedan lägga vårt fokus på problemlösning: Hur ska vi göra det bästa av den här konstiga tiden? Hur kan vi till exempel minska risk för ensamhet hos någon eller några i vår omgivning, och försöka öka tillfällen till samvaro på det sätt som går? Det blir sannolikt inte som vanligt, men hur kan det bli så lite dåligt som möjligt? Försök att tillsammans komma på olika lösningar.

Annons

Liria Ortiz, psykolog och författare till ett tiotal böcker, håller med om att det är viktigt att inte förneka eller trycka ner sina känslor kring att julen inte blir som vi hade tänkt oss. Men sedan gäller det att hitta strategier för att hantera känslorna.

– Det första är att skaffa sig en känsla av personlig kontroll. Det finns saker vi inte kan kontrollera, som pandemin, men vi kan fundera över vad vi faktiskt kan ta kontroll över. Det andra jag tänker på är att hjärnan behöver en förklaring till varför det här händer. Och vi människor mår mycket sämre om vi känner oss ensamma om att ha blivit drabbade, därför är det bra att fokusera på att vi är många i samma situation och att vi tillsammans gör det bästa av det. Vi måste tänka att julen blir annorlunda, men att annorlunda inte behöver betyda dåligt, säger hon.

Träffas digitalt i stället

Om man på grund av de rådande omständigheterna tvingas fira jul ensam i år, är det inte konstigt om känslor av ensamhet och övergivenhet uppstår. Många av oss är vana vid att fira tillsammans med släktingar och vänner, och ser fram emot den stunden av gemenskap. Men det går att hitta vägar för att vända besvikelsen till något positivt.

Annons

– Om man känner sig ensam är det bra att fundera på hur man kan minska det. Finns det kanske någon släkting eller granne som man kan kontakta för att få lite mer sällskap just nu? En promenad utomhus med någon annan som också blivit isolerad på grund av den här tokiga tiden kanske, säger Anna Bennich.

Hon slår också ett slag för att passa på att utnyttja våra datorer och mobiltelefoner för att hålla kontakten med släkt och vänner i jul. Under pandemin har vi blivit duktiga på att mötas digitalt, framför allt i jobbsammanhang, och det kan vi gott fortsätta med även i jul.

– De digitala plattformarna skall inte underskattas. Om man inte får åka till barn och barnbarn eller hem till föräldrarna den här julen, kan man bestämma vilken tid alla kopplar upp sig och ses digitalt. Det är såklart inte alls samma sak som att ses fysiskt – men det är nästan alltid bättre än ingenting.

Kom ihåg att det inte varar för evigt

När man sedan har träffat sina nära och kära online, gäller det att se till att man har det så bra som möjligt även om man tillbringar resten av julen ensam. Anna Bennich tipsar om att fundera på vilket råd du hade gett till en vän i samma situation. Kanske hade du rekommenderat dem att äta något gott, ta ett bad med levande ljus, se en spännande film, lyssna på musik eller läsa en bra bok. Att unna sig själv en riktigt härlig dag eller kväll med sådant man själv tycker om, gör gott för välbefinnandet.

Annons

Ett annat sätt att minska ångesten över att julen inte blev som vi hade tänkt är att försöka få lite perspektiv. Liria Ortiz säger att vi måste se situationen för vad den är.

– Fråga dig – varför sitter jag här ensam? Min känsla av att ha blivit övergiven, stämmer den? Har jag varit övergiven tidigare år eller är det bara nu på grund av pandemin? Det är ett sätt att minska ångesten och få perspektiv. Upprepa för dig själv att just nu är det på det här viset, men det kommer inte alltid att vara så här, säger hon.

Dra lärdom av tidigare erfarenheter

Att prata med sina anhöriga eller andra närstående om det som sker är också en god idé. Liria Ortiz menar att det ofta går att hitta en styrka i tidigare erfarenheter av krissituationer. Att lära sig av strategier från förr kan vara nyckeln till att slippa orostankarna i dag.

– Fråga gärna anhöriga vad de gjorde förr i tiden när det var jobbigt. Många äldre har tidigare upplevt kristider. Under ransoneringen efter andra världskriget var man väldigt begränsad och kunde inte resa fritt till exempel. Eller så har man upplevt andra svåra situationer, där familjen inte har kunnat leva som vanligt. Vad lärde vi oss då som vi kan tillämpa nu? Även om den här situationen är annorlunda kan man ändå dra nytta av tidigare erfarenheter. Och har man ingen stor släkt kan man fråga vänner, kollegor eller vända sig till internet.

Annons

Anna Bennichs tips för att få en bra jul – trots coronapandemin:

  • För de allra flesta gäller att vi behöver vara färre personer än vanligt, som kan vara tillsammans samtidigt. Prata igenom de hinder som finns i god tid och tänk på nya sätt.
  • Kan vi dela upp oss lite mer och fira över fler dagar (så att vi inte är så många och lättare kan hålla avstånd)? Hur kan vi göra det?
  • Kan vi använda digitala plattformar mer? Bestäm tid när de som inte finns i rummet kan koppla upp sig och ändå delta en stund, vid middag eller vid presentutdelningar. Det känns förstås inte optimalt, men det är bättre än ingenting!
  • Planera för två meters avstånd – hur kan vi mötas på ett säkert sätt?
  • När det gäller personer i riskgrupperna, försök att planera in kortare sammankomster utomhus med filtar, varma kläder, en eldkorg att samlas runt, grilla korv och leka lekar eller andra aktiviteter.
  • Vi behöver också komma ihåg att det här är en speciell jul. Alla jular kommer inte att vara så här, så vad kan vi påverka och göra något av, och vad måste vi acceptera?
  • Vad kan jag annars fylla min julafton med? Lite digital samvaro, sen filmkväll, ett bad med tända ljus eller annat som innebär att ta hand om sig själv och som kan få tiden att gå lite fortare om man hamnat hemma.
  • Är man väldigt isolerad finns flera hjälptelefoner dit man kan ringa. De som svarar är vana vid att hantera tunga historier och känslolägen, och är väldigt bra på att lyssna och stötta. Flera volontärorganisationer har också verksamheter med fokus på att minska ensamheten (till exempel Äldrekontakt och Frivilligcentralen). De har en del verksamhet via telefonkontakt eller digitala plattformar.

Vänd perspektivet – se fördelarna

Liria Ortiz tipsar också om att försöka se vilka fördelar som faktiskt finns med att slippa arrangera ett stort julfirande. Kanske har du en krånglig släkting, som du faktiskt inte behöver ägna tid åt att prata med i år. Eller så är det skönt att inte behöva storstäda hela bostaden och baka ett helt batteri med pepparkakor bara för att andra ska få julstämning.

– Jag tänker framför allt på alla dessa kvinnor som lagar mat åt massor av personer varje jul, men sällan får ett tack av släktingarna som bara förväntar sig att bli serverade. Man får vända på perspektivet – det finns saker du förlorar den här julen, men också saker du vinner. En del tycker säkert också att det blir mysigt att bara fira med sin närmaste lilla familj.

Foto: TT

LÄS MER

Nyttig julmat! 7 recept på läckra sallader till julbordet

Fira jul utan corona 2020 – det här ska du tänka på

Här är alla röda dagar 2021 - Så maxar du ledigheten!

Annons