Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Coronaviruset har muterat – forskaren förklarar vad det betyder

21 dec, 2020
kvinnlig forskare undersöker provrör
Vad betyder det att coronaviruset har muterat – kommer fler att bli sjuka och dö? Och hjälper vaccinet då? Så här säger virusforskaren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny variant av coronaviruset har upptäckts i Storbritannien, Danmark, Italien, Nederländerna och Belgien. Det nya viruset kan vara upp till 70 procent mer smittsamt än det coronavirus vi har i Sverige just nu. Än så länge finns det dock inga konstaterade fall av den nya virusstammen här. Men vad innebär det om vi får hit den nya virusstammen?

”Coronaviruset har muterat 12 000 gånger redan i år”

– Det är normalt att virus muterar, det är ett sätt för det att överleva, förklarar Ali Mirazimi, virusforskare och professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Att coronaviruset muterat var alltså inte oväntat för forskarna. Tvärtom.

– Det har redan muterat 12 000 gånger bara i år, säger Ali Mirazimi.

Enligt honom finns det inga belägg för att den nya varianten av viruset skulle vara dödligare eller ge en svårare form av covid-19. Viruset vill nämligen inte döda sin värd. Dör värden, dör även viruset. Det ligger alltså i virusets intresse att vara så pass lindrigt att det kan spridas till så många som möjligt.

Annons

Och det är just det som verkar ha skett med det nya coronaviruset – det sprids snabbare och effektivare, men det är inte nödvändigtvis farligare:

– Rent procentuellt kommer dödstalet bland antalet infekterade inte att öka. Men i takt med att fler kommer att bli infekterade, kommer fler individer också att få en svår sjukdom. Så indirekt ökar detta antalet som blir svårt sjuka i covid-19, säger Ali Mirazimi.

Kan mutationen försvaga vaccinerna?

Att viruset nu muterat till en smittsammare variant betyder inte heller att det har blivit mer motståndskraftigt mot de coronavaccin som har tagits fram.

– Nej, vi tror inte att det har påverkat. Man var rädd för att det skulle påverka vaccinen redan i våras, då man såg att coronaviruset muterade. Men det hade ingen effekt på vaccinen då, och har troligen inte det nu heller.

Ali Mirazimi menar att den verkligt allvarliga mutationen i stället kan komma om några år, efter att vi har massvaccinerats:

Annons

– Det är ju då, när alla har ett grundskydd, som viruset verkligen har anledning att mutera för kunna att överleva, säger han.

Han tillägger dock att detta bevakas och övervakas mycket noggrant just för att man är så väl medveten om risken.

– Och det här är absolut inget skäl att inte vaccinera sig. Det ska man definitivt göra. Genom vaccinationen kommer att vi kunna stoppa denna pandemi.

Foto: TT

Läs mer:

Vaccineringen kan starta redan i mellandagarna – de här får de första doserna

Rehab-professorn: Vi kommer få stora problem efter covid-19

Fler tar D-vitamin mot corona – nu varnar Livsmedelsverket

Annons