D-vitamin och omega-3 skyddar varken mot cancer eller stroke
En lång rad hälsoeffekter har tillskrivits både D-vitamin och omega-3. De sägs förebygga allt från cancer, depressioner, benskörhet, inflammationer och hjärtkärlsjukdom. Men de båda tillskotten verkar inte fungerar som de mirakelpiller de ibland utmålas som. Åtminstone inte när det gäller cancer och hjärtkärlsjukdomar som stroke och hjärtdöd. Det slår forskare nu fast. I studierna, som presenterades på American Heart Associations vetenskapliga kongress i Chicago, följde forskarna över 25 000 friska 50-plussare under fem år.
Slutsatsen? Tillskotten minskar inte förekomsten av cancer, stroke eller död i hjärtsjukdom. Med ett undantag: När det gällde risken för hjärtinfarkt såg man en viss minskning hos dem som tog omega-3, men det gällde främst bland vissa grupper, såsom afro-amerikaner, personer som sällan åt fisk och redan hjärtsjuka med hög risk för nya infarkter. För friska personer som följde kostrekommendationerna och åt fisk två, tre gånger i veckan såg man ingen större förebyggande effekt av ett tillskott av omega-3.
När det gäller vitamin D såg man inte att det skyddade mot hjärtkärlsjukdom eller cancer, däremot verkade de som fick cancer överleva något längre. Forskarna konstaterar dock att det krävs vidare studier för att slå fast att det verkligen var D-vitaminet som låg bakom den förlängda överlevnaden.
Även om D-vitamin och omega-3 inte verkar vara de mirakelämnen man hoppats på, verkar de inte heller ha några biverkningar – förutsatt att de tas i rekommenderade doser. När det gäller att få i sig mer omega-3 menar forskarna dock att det allra bästa är att äta mer fet fisk. Tycker man inte om fisk kan det finnas fördelar med ett tillskott – men man bör diskutera med läkare innan man börjar.
Så här gjordes studierna:
25 871 personer över 50 år följdes i fem år. De delades in i fyra grupper. En grupp fick tillskott av D-vitamin (2000 enheter) och omega-3 (1 gram) varje dag.
Grupp 2 fick D-vitamin och ett sockerpiller istället för omega-3. Grupp 3 fick omega-3 och ett sockerpiller istället för D-vitamin. Den fjärde gruppen fick enbart två sockerpiller. Studierna är publicerad i The New England Journal of Medicine. Där kan du också läsa studierna i original.
Läs mer:
Läkaren: Ta det lugnt med D-vitaminet i vinter
Så får du i dig livsviktiga omega-3